Topjurister tvivler på, at regeringens huslejeloft "generelt" er ekspropriativt

Under en høring i boligudvalget nedtonede tre eksperter risikoen for, at et nyt huslejeloft "generelt" vil være eksproprierende og derfor kan føre til tabte erstatningssager for milliarder af kroner for staten. Det kan dog ikke udelukkes, at enkelte udlejere vil have retten på deres side, lød det. 

Et politisk flertal vil indføre et loft over, hvor meget lejen kan stige i cirka 160.000 lejemål, der er reguleret efter nettoprisindekset. 
Et politisk flertal vil indføre et loft over, hvor meget lejen kan stige i cirka 160.000 lejemål, der er reguleret efter nettoprisindekset. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Er der tale om ekspropriation, hvis Folketinget indfører et nyt loft over, hvor meget udlejere må hæve huslejen i allerede indgåede lejemål?

Det spørgsmål har været helt centralt gennem forhandlingerne om regeringens forslag om et huslejeloft.

Tirsdag eftermiddag forsøgte tre af landets topjurister at kaste lys over sagen under en høring bolig- og indenrigsudvalget.

Her var der ingen af de tre eksperter, Hanne Mølbeck, Frederik Waage og Håkun Djurhuus, der fuldstændigt afviste, at der i fremtiden kan opstå konkrete sager, hvor en berørt udlejer vil kunne kræve erstatning fra staten.

To af de tre jurister gav dog en vurdering, der ligger helt på linje med regeringens; at huslejeloftet ikke generelt vil være ekspropriativt.

“Mit bud er, at den her lovgivning ikke generelt er udtryk for ekspropriation,” sagde Håkun Djurhuus, der er partner i advokatselskabet Lundgrens og i 2018 blev udnævnt til formand for den daværende regerings ekspropriationsudvalg.

Det kommende huslejeloft vil betyde, at huslejen i lejligheder, der er reguleret efter nettoprisindekset, maksimalt vil kunne stige med fire procent de næste to år. 

Det har flere udlejerorganisationer anklaget for at være potentielt eksproprierende, fordi lovændringen vil ændre grundlæggende på allerede indgående lejekontrakter.

Spørgsmålet er helt centralt, fordi staten risikerer at skulle betale en milliarderstatning til berørte udlejere, hvis domstolene vurderer, at huslejeloftet er eksproprierende. 

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024