Vestager om Danmarks nye EU-kurs: ”Det er virkelig, virkelig ærgerligt”
ADVARSEL: Statsministerens kritik af EU’s budget er imod Danmarks egne interesser, og den dansk-franske opbremsning af østudvidelsen skaber en ny sikkerhedsrisiko i Europas nabolag, siger kommissæren, der lige om lidt træder ind i EU's øverste ledelse.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerEmma Qvirin Holst
JournalistBRUXELLES: Få dage før sin ventede tiltrædelse som en af EU-Kommissionens ledende næstformænd advarer Margrethe Vestager om, at den danske regerings linje i forhold til det europæiske samarbejde er forfejlet.
Ifølge Danmarks kommissær er statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ud ad det forkerte spor – både når det gælder kritikken af EU’s budgetplaner og modstanden mod Unionens videre udvidelse på Vestbalkan.
”Det er virkelig, virkelig ærgerligt,” siger Vestager om, at Danmark sammen med Frankrig og Holland har slået bremsen i for videre udvidelse med Albanien og Nordmakedonien.
I et interview med Altinget fortæller den kommende digitale næstformand, hvordan den store ambition for hende selv og for resten af Ursula von der Leyens nye EU-Kommission er at samle de (efter Brexit) 27 medlemslande om en række fælles målsætninger på den globale scene.
I vores eget nærområde åbner vi selvfølgelig for en risiko for meget større indflydelse fra Kina, fra Rusland og fra mellemøstlige spillere. Og det synes jeg ikke er i vores interesse.
Margrethe Vestager
Danmarks EU-kommissær
Med den ambition for øje er det efter Margrethe Vestagers opfattelse imod EU’s egne interesser at fratage nabolandene håbet om en dag at kunne blive medlem.
Udvidelse er vigtig for sikkerhed og demokrati
”Det her er jo Europa! Det er vores område. Derfor er der også en sikkerhedspolitisk note at notere sig. I vores eget nærområde åbner vi selvfølgelig for en risiko for meget større indflydelse fra Kina, fra Rusland og fra mellemøstlige spillere. Og det synes jeg ikke er i vores interesse,” advarer hun.
”Nordmakedonien har gjort ting, som hvis vi havde gjort dem i Danmark, så kan jeg slet ikke komme i tanker om, hvor frustrerede og vrede, vi ville være, hvis vi så fik et nej. De har ændret deres navn. De har ændret deres grundlov (…) Og så får de et nej alligevel! Ikke til at blive medlem, men til at begynde forhandlingerne om det,” siger kommissær Vestager:
”Optagelsesforhandlinger kan vare 5-10-15 år, indtil et egentligt medlemskab kan blive til noget. Det, der sker med optagelsesforhandlinger, det er jo, at man forandrer sig som land. Man får nogle helt grundlæggende ting på plads i forhold til retsstaten, i forhold til korruption. Ting, jeg tror alle mennesker ville sætte pris på, hvis de var demokratisk orienterede. Så jeg synes, det er virkelig ærgerligt.”
Danmark siger nej til et moderniseret budget
Ud over at tilslutte sig Frankrigs nej til nye udvidelsesforhandlinger – for Danmarks vedkommende var det primært et nej til Albanien – har statsministeren også kritiseret EU’s budgetplaner i stærke vendinger. Hun har blandt andet betegnet Kommissionens forslag om et større rammebudget for årene 2021-2027 som ”fuldstændig gak”.
Men også her er Mette Frederiksen på afveje, mener Margrethe Vestager. Hun giver budgetkommissær Günther Oettinger ret i, at det ”ikke er en måde, man taler sammen på mellem venner”.
”Vores forslag til det næste syvårsbudget bygger på det, som stats- og regeringscheferne har bedt om. Det er jo ikke ting, som vi har siddet og mestertænkt her i Berlaymont-bygningen. Det er de vigtigste prioriteter,” siger Vestager.
Den danske kommissær er lige så uforstående over for, at regeringen i sidste uge stemte nej til EU’s årsbudget for 2020, det sidste under det gamle rammebudget.
”Jeg er ikke overrasket over, at der er en hård linje i forhold til, hvad man skal bruge af penge. Sådan var det også i de regeringer, jeg var en del af. Det, der overrasker mig, er, at der ikke er en større interesse i at understøtte det nye, der sker i øjeblikket,” siger hun:
”For det er ting, som én til én også er i dansk interesse. Det er mere forskning, mere udvikling, mere innovation. Det er at sørge for, at ikke kun unge, men alle, der er i gang med uddannelse, kan rejse og for eksempel få en læreplads eller et studieophold i et andet land. Det er kyst- og grænsevagt. Bare for at give tre eksempler på helt centrale prioriteter, der er med til at modernisere vores fællesskab.”
LÆS den lange version af interviewet på Altinget.dk torsdag.
HØR hele samtalen med Vestager i EU-podcasten Parlamentet på fredag.