Vismænd advarer mod permanent FoU-fradrag: Kan medføre lønstigninger til forskere

Et permanent forhøjet FoU-fradrag kræver, at regeringen fremlægger et bedre beslutningsgrundlag. Det mener de økonomiske vismænd. Det er ikke givet, at markedet leverer for lidt forskning i forhold til, hvad der er samfundsøkonomisk effektivt. Fradraget kan også føre til højere forskerlønninger, lyder advarslen. 

De økonomiske vismænd med overvismand Carl-Johan Dalgaard i spidsen opfordrer regeringen til at fremlægge dokumentation for de gavnlige effekter af et forhøjet FoU-fradrag, før det vedtages. Arkivfoto. 
De økonomiske vismænd med overvismand Carl-Johan Dalgaard i spidsen opfordrer regeringen til at fremlægge dokumentation for de gavnlige effekter af et forhøjet FoU-fradrag, før det vedtages. Arkivfoto. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Regeringen bør fremlægge dokumentation for, at et permanent forhøjet forsknings- og udviklingsfradrag (FoU-fradrag) har en positiv indvirkning på samfundsøkonomien, før den vedtager et forhøjet fradrag. 

Og hvis regeringen ikke kan dokumentere de positive effekter, bør fradraget slet ikke vedtages.  

Sådan lyder advarslen fra de økonomiske vismænd i den seneste produktivitetsrapport.

"Så længe det ikke er sandsynliggjort, at de samfundsøkonomiske gevinster modsvarer det forhøjede fradrag, bør fradraget ikke gøres permanent," står der i rapporten fra De Økonomiske Råd. 

{{toplink}}
Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Erhverv

SVM-regeringen har indikeret, at fradraget permanent skal forhøjes, da det fremgår af regeringsgrundlaget, at der er afsat en milliard kroner til et FoU-fradrag.

I både 2021 og 2022 har FoU-fradraget været midlertidigt forhøjet til 130 procent, og i januar 2022 besluttede et politisk flertal at fradraget på 130 procent skulle gøres permanent fra 1. januar 2023 som del af 'Danmark kan mere I'-reformen

Men efter valget i november forsvandt flertallet.

I stedet er fradraget nu på 108 procent frem til 2025, hvorefter det stiger til 110 procent fra 2026 og frem.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024