WWF: Danmark må presse på, for at EU bliver en grøn supermagt
DEBAT: Lande som Kina satser i stigende grad på vedvarende energi, mens EU installerer mindre vedvarende energi end tidligere. Der må Danmark presse på for højere ambitioner, mener Hanne Jersild, seniorrådgiver i WWF Danmark.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
SprogkonsulentAf Hanne Jersild
Seniorrådgiver klima og energi, WWF Danmark
Jeg er i denne uge til det årlige møde i WWF, hvor alle vi, der arbejder med EU's klima- og energipolitik rundt omkring i WWF's kontorer i Europa, mødes i Bruxelles.
Det gør vi for at diskutere, hvordan vi kan præge den europæiske dagsorden i det kommende år.
Centralt i år står Vinterpakkens mange forslag. Og her vil vi naturligvis spørge os selv om, hvilke lande og aktører der er centrale i at styrke forslagene og danne mur mod dem, der vil forsøge at svække dem.
Nogen skal også påtage sig ansvaret for at sige højt i EU, at tempoet i klimaindsatsen er langt mindre ambitiøst, end det er blevet italesat som.
Hanne Jersild, seniorrådgiver, klima og energi, WWF Danmark
I de år, jeg har deltaget i vores fælles WWF-møder, har særligt ét år skilt sig ud set fra et dansk synspunkt. Det var sidste år. For noget havde ændret sig. Danmark var ikke længere at finde blandt de lande, NGO'erne håber kan være med til at rykke dagsordenen mod større grønne visioner.
Grøn optimisme
Den nye danske regeringsdannelse skaber forventning om, at Danmark nu igen kommer op på de grønne barrikader i EU. Regeringsgrundlaget lægger op til, at ambitiøse mål og politikker i EU er et centralt fundament for regeringens klimapolitik.
Og det er gode nyheder, for Danmark har bestemt en vigtig rolle at spille. Det gælder i forhold til alle forslagene i Vinterpakken.
Men særligt i forhold til den vedvarende energi er der brug for alliancer og lande, der tør presse på. De 27 procent vedvarende energi, som er sat som EU-mål for 2030, er kun en smule højere, end hvad der allerede forventes opnået med den nuværende udvikling.
Forhøjes energieffektivitetsmålet fra 27 procent til de foreslåede 30 procent – hvad der er et skridt i den rigtige retning – vil der skulle udbygges med endnu mindre vedvarende energi, med mindre VE-målet også øges. Men det ligger Kommissionens forslag ikke op til.
EU er ude af trit
Samtidig vil flere af Vinterpakkens konkrete forslag gøre livet sværere for den vedvarende energi.
Dermed er EU ude af trit med en verden i stærk bevægelse mod mere vedvarende energi.
2015 blev globalt set endnu et rekordår med masser af ny sol og vind. Det Internationale Energiagentur øgede i efteråret sine forventninger til VE-udbygningen frem mod 2021 med 13 procent i forhold til forrige års opgørelse og forventer nu, at den globale VE-kapacitet vil vokse med mere end 40 procent i løbet af de næste fem år.
Alt sammen udtryk for en fantastisk udvikling, men hvor er EU's begejstring henne?
Tid til grøn aktivisme
EU har været en drivende kraft i forhold til udviklingen af vedvarende energi. Men mens lande som Kina nu buldrer derudaf, går EU baglæns og installerer mindre vedvarende energi end tidligere.
Skal EU ikke gå bag af dansen, skal vi helt anderledes op i gear, end det aktuelle 2030-mål for vedvarende energi lægger op til.
EU-Parlamentet støtter et højere ambitionsniveau. Og det bør Danmark også presse på for blandt medlemslandene. Det vil være godt for klimaet – og for de mange, der er beskæftiget med at producere vindmøller og anden vedvarende energiteknologi.
Nogen skal også påtage sig ansvaret for at sige højt i EU, at tempoet i klimaindsatsen i det hele taget er langt mindre ambitiøst, end det er blevet italesat som.
Det er naturligvis vigtigt at få Energiunionens forskellige elementer til at virke og spille sammen – det vil bestemt kunne styrke mulighederne for grøn omstilling. Men sætter EU-landene de overordnede ambitioner for lavt, kommer klaveret aldrig for alvor til at spille.
Mangel på europæisk lederskab
Klimarådet herhjemme har for eksempel påpeget, at hvis alle muligheder for rabat på udledninger medtages, skal EU samlet set blot reducere med fem procentpoint fra nu og frem til 2030 inden for de ikke-kvotebelagte sektorer som landbrug og transport.
Det er ikke sådan, man skaber europæisk lederskab.
Vi ser frem til, at både den nye danske regering og de danske EU-parlamentarikere kaster sig aktivt ind i kampen for styrke både EU's overordnede grønne ambitioner og de af Vinterpakkens redskaber, der skal bidrage til at indfri dem.
For ellers indhenter tyngdekraften de flyvende visioner for EU's energiunion.