Nyrup i spil som Barrosos efterfølger

EU: Poul Nyrup Rasmussen (S) nævnes som de europæiske socialdemokraters (PES) kandidat som formand for EU-Kommissionen. Nyrup er tavs.

"Will he or won't he: Poul Nyrup Rasmussen to head European Commission?"

Flere europæiske medier har i den seneste tid spekuleret i, hvorvidt Nyrup Rasmussen er ved at blive kørt i stilling til en position som Europa-Parlamentets socialistiske partis (PES) kandidat til posten som kommissionsformand.

Nyrup vil ikke kommentere på rygterne, men både partifællen Dan Jørgensen (S) og Margrete Auken (SF) fortæller Altinget.dk, at de støtter begejstret op omkring et eventuelt kandidatur.

Men udsigten til endnu en dansk Rasmussen på en international toppost er tågede: Både internt i PES og rundt i de europæiske hovedstæder er det så som så med støtten til Nyrup, og selve beslutningsprocessen er forstyrret af forsinkelserne i Lissabon-traktaten.

Færdig med politik?
Poul Nyrup Rasmussen takkede i maj sidste år af som aktiv politiker: Han ville sidde perioden ud som medlem af Europa-Parlamentet, og så ellers forlade det politiske arbejde til fordel for sin familie og sit engagementet i arbejdet for sindslidende.

Men nu er der altså tilsyneladende kræfter i Bruxelles, der trækker i ham.

Således kan adskillige europæiske medier fortælle, at Nyrups navn er i spil som Party of European Socialists' - PES' - kandidat til posten som kommissionsformand(se linkboks).

Senest bragte avisen European Voice en klumme d. 13. marts, hvor Poul Nyrup Rasmussen nævnes som den mest oplagte kandidat for PES.

Stærke kræfter støtter Nyrup
Nyrups partifælle Dan Jørgensen, der også sidder i Europa-Parlamentet, vil ikke udtale sig om, hvorvidt Nyrup er kandidat eller ej. Men han glæder sig over, at Nyrup nævnes:

"Det er klart, at der foregår forskellige forhandlingspil og det ene og det andet, men socialdemokraterne (PES) har ikke valgt nogen officiel kandidat endnu. Jeg synes, vi skal være stolte som danskere over, at Poul Nyrups navn er bragt i spil," siger han til Altinget.dk.

EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) tog selv spørgsmålet om Nyrups kandidatur op, da hun torsdag var til EU-debat hos Dansk Industri. Men heller ikke hun ved, hvorvidt Nyrup er kandidat eller ej:

"Jeg ved ikke, om han er kandidat. Men jeg ved, at der er stærke kræfter hos socialdemokraterne, der gerne vil have ham, og vi har støttet det heftigt fra De Grønne," siger hun.

Ved samme lejlighed slog Bendt Bendtsen dog fast, at Nyrup ikke skal regne med støtte fra sine borgerlige landsmænd:

"Jeg vil gå den borgerlige vej i stedet." (Se "Bendtsen giver Nyrup det glatte lag".)

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024