Analyse af 
Niels Th. Dahl

Nok er ikke længere nok

ANALYSE: Liberal Alliance arbejder målbevidst på at gøre et samarbejde med Dansk Folkeparti muligt, hvis partiets drømmescenarie om at få de afgørende mandater i Folketinget bliver til virkelighed.
Liberal Alliance med partileder Anders Samuelsen i spidsen drømmer om at få de afgørende mandater som støtteparti til en borgerlig regering. Partiet forbereder sig derfor målrettet på også at skulle samarbejde med Dansk Folkeparti. Liberal Alliance holdt landsmøde i København denne weekend.
Liberal Alliance med partileder Anders Samuelsen i spidsen drømmer om at få de afgørende mandater som støtteparti til en borgerlig regering. Partiet forbereder sig derfor målrettet på også at skulle samarbejde med Dansk Folkeparti. Liberal Alliance holdt landsmøde i København denne weekend.Foto: www.liberalalliance.dk
Niels Th. Dahl

De tre folketingsmedlemmer har således besluttet sig for ikke at træde på Dansk Folkepartis ømmeste ligtorne som udlændinge- og ældreområdet og vil overlade det fuldstændigt til de velkendte dele af Venstre og De Konservative at kritisere den udlændingepolitiske "tone".

Niels Th. Dahl
Journalist

De vildeste drømme i Liberal Alliance er pludselig ved at være inden for rækkevidde.

En række meningsmålinger i ugen op til partiets landsmøde i København denne weekend dømte for første gang partiet over spærregrænsen - og selv om målingerne ganske vist også forudså et rødt flertal og dermed Helle Thorning-Schmidt som statsminister, har målingerne ikke desto mindre givet partiet nyt fokus på dets absolutte drømmescenarie.

Nemlig at Liberal Alliances mandater bliver afgørende for den borgerlige regerings eksistens, og at Lars Løkke Rasmussen (V) dermed ikke længere kun skal tage hensyn til Dansk Folkeparti for at kunne forblive statsminister.

Dokumentation
DE FIRE SCENARIER:

Liberal Alliance kan stå i fire forskellige strategiske situationer efter et valg:

Ingen mandater:
Kommer partiet ikke i Folketinget, er dets chancer for videre overlevelse særdeles små.

I Folketinget, fortsat VKO-flertal, Lars Løkke Rasmussen statsminister
Hvis Liberal Alliance kommer i Folketinget, mens den borgerlige regering kan fortsætte alene på Dansk Folkepartis stemmer, er dets mandater ikke afgørende. Dermed vil partiet stå i samme vanskelige situation som i dag. Det betyder ingen afgørende stemmer, men små, ubetydelige fingeraftryk i mindre politiske spørgsmål.

I Folketinget, rødt flertal, Helle Thorning-Schmidt statsminister
Hvis Liberal Alliance kommer i Folketinget, men der samtidig bliver rødt flertal, får de sandsynligvis så godt som ingen indflydelse. Partiet vil være henvist til en usikker og hård oppositionskurs og kun kunne håbe, det vil være nok til at sikre partiet et valgresultat over spærregrænsen efter næste valgperiode.

I Folketinget, VKO-LA-flertal, Lars Løkke Rasmussen statsminister
Liberal Alliances drømmescenarie. Lars Løkke Rasmussen kan kun blive statsminister og gennemføre regeringens politik med støtte fra Liberal Alliance. Partiet forventer indrømmelser på sine fire mærkesager: Lavere skat, mere vækst, større frihed og en mere effektiv offentlig sektor, men kan ikke regne med ændringer i hverken efterløn, topskat, dagpenge, 24 års-regel eller tilknytningskrav.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024