Altinget forudså de fleste MF'ers valg

PROGNOSE: Altinget ramte 153 af de 175 valgte politikere rigtigt i sin prognose få dage før valget. Meningsmålingernes undervurdering af Dansk Folkeparti var med til, det ikke blev højere.

Foto: Anders Hviid/Folketinget
Morten Øyen
Fakta
Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne og en geografisk prognose med mandatfordelingen for Altinget.

Gennemsnittet er vejet af meningsmålinger fra Epinion/DR, Gallup/Berlingske, Greens/Børsen, Wilke/Jyllands-Posten, Voxmeter/Ritzau. 
Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Mandatfordelingen er beregnet ved, at Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålingerne er fordelt geografisk ud fra den geografiske fordeling ved folketingsvalget i 2011 og omkring 60.000 Gallup-interviews fra juni 2014 til 31. maj 2015.

Altingets redaktion har herefter ud fra en analyse af kandidaterne i de forskellige storkredse sat ansigter og navne på de forskellige mandater. Denne vurdering er baseret på samtaler med kilder med indgående kendskab til de forskellige partier, opstillingskredsenes størrelse og styrkeforholdet ved sidste valg.

Altingets prognose for, hvilke politikere der blev valgt ind i Folketinget, holdt i store stræk stik. Prognosen byggede på Søren Risbjerg Thomsens gennemsnit af meningsmålingerne fra fire dage før valgdagen. Og det var med til, at 22 af de 175 mandater til Folketinget ramte skævt.

19 mandater fordelte sig nemlig anderledes på valgdagen, end det så ud til med de daværende meningsmålinger – enten geografisk eller mellem partierne.

Det skyldes især Dansk Folkeparti, som var blevet undervurderet i målingerne. Samt Nordsjællands Storkreds og Fyn, som fik flere mandater tildelt end ventet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024