Ellen Nørby & Trine Pertou-kampagne

Kampen om de nu kun 14 pladser i Europa-Parlamentet får kandidater på tværs af partier og lister til at finde sammen i et forsøg på styrket markedsføring overfor vælgerne.

Vi er begge opvokset i et Danmark, hvor EU altid har været en del af vores dagligdag. Vi hverken ønsker eller tror, at det ville være gavnligt at ændre på det forhold.

Trine Pertou Mach & Ellen Nørby Trane
EP-kandidater
Kandidaterne til EU-valgslaget søndag den 13. juni om de nu kun fjorten danske pladser i Europa-Parlamentet er i fuld gang med at finde sammen på tværs af partier og lister.

JuniBevægelsens EP-kandidat Trine Pertou Mach udsender sammen med Venstres Ellen Nørby Trane 2. juledag et fælles debatoplæg "De magiske 13 punkter som Trine & Ellen er enige om". (se nedenfor) . Begge er unge vestjyske kvinder nu bosat i København.

Ingen vindkartofler
"Samarbejdet vil blandt andet rumme en række debatmøder sammen til foråret, såvel som en række andre elementer, som vi præsenterer senere," siger Ellen Nørby Trane til Altinget.dk.

"Men det, som vi sender ud 2. juledag, er et fællesdebatoplæg, hvor vi har defineret 13 politiske ideer, som vi kan enes om - og det er ikke kun varm luft og vindkartofler", pointerer den unge V-kandidat, der forlods lover, at der "er en del kontroversielle i mellem.

Dokumentation

På vej mod et tidssvarende europæisk samarbejde - de magiske 13! Det er EP-kandidaterne Trine Pertou Mach (JuniBevægelsen) og Ellen Nørby Trane (V) enige om:

Julen og Nytåret er set ud fra statistikkerne den tid, hvor flest forhold brydes, hvor ægtefolk flytter fra hinanden, og hvor gamle venskaber går i forskellig retning. At Julen er den værste tid for relationer vidner tallene om.

Vi går derfor stik mod statistikkerne, når vi vælger juledagene til at barsle med et nyt og utraditionelt samarbejde.

Vi er trætte af den fastkørte skyttegravskrig i dansk EU-politik. Danmark har været medlem af EU siden 1972.

Vi er for unge til at huske ”det har modstanderne/tilhængerne sagt lige siden 1972” og for gamle til at gide overtage de frugtesløse argumenter. Vi vil diskutere politik med indhold og er ikke bange for at være enige.

Vi tilhører interrail-generationen og er børn af en globaliseret verden på godt og ondt. Vores generation er vokset op med afslutningen af den kolde krig, globalisering, maksimal købekraft, store flygtningestrømme, massivt informationsflow, ozonlagsproblemer, og en stor ændring af demokrati og apati for politik. Vi er begge opvokset i et Danmark, hvor EU altid har været en del af vores dagligdag. Vi hverken ønsker eller tror, at det ville være gavnligt at ændre på det forhold.

Det bærer vores holdninger til internationalt samarbejde, herunder EU, præg af. Vores argumenter tager udgangspunkt i det verdensbillede. Omdrejningspunktet er ikke modstillingen Danmark kontra EF/EU.

Skyttegravskrigen mellem ja og nej bør slutte her.

Vi tror ikke på, at det gavner noget at blive ved med at fremstille debatten som sort/hvid. Sådan ser virkeligheden jo sjældent ud. Vi tror at EU-samarbejdet er kommet for at blive. Og man må erkende, at der er en række opgaver, som løses bedre i samarbejde, end hver for sig. MEN der er altid grænser for politik.

EU som det ser ud i dag, er ikke et endegyldigt svar. Det er utroværdigt at fremstille EU som en løsning på alt. Det er det ikke. Der er også klare grænser for hvilken retning vi kunne tænke os at se EU udvikle sig i. Og der er stadig meget, som skal ændres for at gøre EU reelt demokratisk. Der en række punkter, hvor vi sammen mener, at EU kan og skal gøre det langt bedre end tilfældet er i dag.

Vi er ikke nødvendigvis enige om alt. Tværtimod. Men vi har defineret 13 punkter, som vi kan blive enige om, på tværs af skel, på tværs af skyttegrave og på tværs af den sort-hvide baggrund.

Med de magiske 13 vil vi sprænge de rammer, den ældre generations politikere alt for ofte sætter igennem. For os er forfølgelsen af politiske mål vigtigere end kortsigtede taktiske spil, hvor bekymringen for at vise enighed med traditionelle politiske modstandere står i vejen for at ændre EU til det bedre. Fremtiden er vores, og vi vil præge den.

Og hvem er vi så? - Hvem er personerne bag initiativet?

Trine Pertou Mach
Jeg er en af JuniBevægelsens spidskandidater til Europa-Parlamentet. Jeg blev 2. suppleant ved valget i 1999 og er desuden talsperson og medlem af landsledelsen.

Jeg har mangeårig erfaring med EU, i teori og praksis, herunder fem års arbejdserfaring fra EU-systemet, først i Europa-Parlamentet, dernæst i EU-Kommissionen. Suverænitetsdiskussionen handler i mit hoved ikke så meget om, om vi skal afgive suverænitet, men til hvor vi skal afgive den og på hvilke betingelser. Omdrejningspunktet er for mig derfor generobring af demokratiet og at samarbejdet skal virke til gavn for en bedre verdensorden.

Som teenager ville jeg ændre verden. Nu er det, der fylder mit liv i ord og handling, at give folk redskaber til at ændre deres liv, der hvor de er. Med en kandidatgrad i Statskundskab er internationalt samarbejde og udviklingsbistand min store passion. Jeg har boet og arbejdet i Ægypten og har en specialisering i civilsamfundsudvikling, demokratisering og menneskerettigheder. Nu er jeg leder i WWF Verdensnaturfonden af et projekt til demokratiudvikling og miljøbeskyttelse af Kaliningrad.

Jeg er opvokset i Ringkøbing i Vestjylland. Efter studierne og en årrække i udlandet flyttede jeg i 2003 til København.

Ellen Trane Nørby
Jeg er kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre. Jeg overtog Bertel Haarders opstillingskreds Københavns Amt, efter han var blevet minister.

Siden 1999 har jeg været vice-præsident og siden præsident for LYMEC – den Liberale Ungdomsorganisation i Europa, som har 67 medlemsorganisationer og 150.000 medlemmer. Herigennem her jeg oparbejdet et dybt kendskab til EU såvel som en praktisk erfaring med arbejdet på tværs af Europas grænser.

Jeg er vant til at arbejde i et europæisk samarbejde. Jeg kender grænserne og potentialet. Den viden og de erfaringer jeg har fået gennem dette arbejde, vil jeg gerne overføre til arbejdet i Parlamentet. Til gavn for os som indbyggere, for Danmark og for EU.

Jeg meldte mig ind i Venstre og VU i 1995. Siden har politik fyldt meget af mit liv, og jeg har bl.a. arbejdet som politisk sekretær på Christiansborg i fire år. Derudover har jeg været med til at arrangere en række demokrati, forsonings og uddannelsesseminarer for unge på Balkan, i Østeuropa, såvel som i Mozambique.

Jeg er født og opvokset i Nr. Nissum i Vestjylland, men flyttede i 1998 til København. Til sommer afslutter jeg min kandidatgrad i Kunsthistorie. Jeg har desuden et to-årigt sidefag i Statskundskab.

De magiske 13 punkter som Nørby og Mach er enige om! På vej mod et tidssvarende europæisk samarbejde!

De sendte et direktiv! - Den norske model er ingen løsning for Danmark. Vi vil påvirke politikken i EU, ikke bare have valget at implementere.

Hands off! - En europæisk formynderisk velfærdsstat er ikke et mål, men et mareridt! Den politiske kamp om vedtagelse af sociale regler og eventuelle reformer af den danske velfærdsstat skal føres i Danmark, ikke dikteres af EU.

Bagatelgrænse for politik! – Vi skal ikke have fælles EU-politikker på en række inferiøre områder. EU handler om de overordnede rammer, ikke om at harmonisere dette og hint. Detailstyring overskygger fornuften i mange fælles standarder og har ikke altid europæisk mergevinst. I den bedste version af EU-samarbejdet står der ikke nødvendigvis ”EU-” foran alle politikområder!

Verden er større end EU! – EU er ikke svaret på alt. Nogle ting ligger bedre i andre internationale sammenhænge. Menneskerettigheder er universelle standarder, ikke et europæisk patent. Disse spørgsmål hører hjemme ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. EU-landene skal ikke udvikle sig til en selvstændig militær stormagt, men indgå i tætte bindinger med NATO eller andre lande.

En EU-ko får mere i støtte end en Afrikansk bonde! - Landbrugsstøtten er et reelt problem. Støtten, som i dag udgør 44% af budgettet, giver mindelser om Sovjettidens planøkonomi og Maos rullende femårsplaner. Landbrugsstøtteordningerne er behæftet med enorme mængder bureaukratisk regulering og kontrol med megen svindel og spild som resultat. Man skal uddannes i at kunne udfylde de rette skemaer. Støtten er med til at underminere innovationen i erhvervet og har desuden enorme konsekvenser for den fattige verden. Når vi dumper vores produkter på markederne i u-landene og forhindrer dem i at komme ind på det europæiske marked, så underminerer vi deres muligheder for at skabe bæredygtige samfund. Fri og fair handel er en del af løsningen.

Uden miljøpolitik er EU illegitim! – et tæt og forpligtende EU-samarbejde uden en veludviklet miljøpolitik er forældet. Både i forhold til suverænitetsdiskussionen og til bæredygtig økonomisk udvikling med et fælles marked. Vores handlinger har miljømæssige konsekvenser, der aldrig har hørt om landegrænser, og gennem en overnational indsats kan vi genvinde mistet suverænitet og demokrati.

Pas på værdierne! – EU skal ikke være et politisk korrekthedsprojekt, hvor politiske prioriteringer i samfundet bliver krav til staten, som borgerne kan gå til Domstolen og brokke sig over ikke er opfyldt. Politisk kamp mellem højre og venstre er ikke en sag for domstolen men for politikerne!

Magt! – EU-Kommissionen skal styrkes. Politikområderne klart defineres. Afpolitisering, regler, uafhængighed og ansvarsfordeling kan sikre frigørelse fra nationale interesser og den bedste balance mellem store og små lande.

En moderne forvaltning har en forvaltningslov! Der er sagt og skrevet nok om svig og svindel. Vi vil hellere bidrage til løsningen. Ansvar skal kunne placeres, kontrol skal kunne foretages. EU skal leve op til almindelige forvaltningsprincipper. En del af svaret er en forvaltningslov i EU.

Et rigtigt parlament – ikke et Mickey Mouse parlament! - Forligsprocessen, hvor Parlamentet og Ministerrådet er ligestillede skal være almen praksis og gælde alle lovgivningsområder.

For borgerne ikke bureaukraterne! – Europa-Parlamentet skal have fuld budgetkompetence. Det handler ikke om at rane flere penge til sig, men om at den, som fordeler budgettet også har indflydelse på retningen for politikken.

Slut med rejsecirkus – Europa-Parlamentet er en arbejdsplads! –Europa-Parlamentet skal have et sæde, ikke to.

Giv os en anstændig løn! - Vi vil ikke være en del af en velnæret europæisk kaste, der har løn og fryns uden rimelig sammenhæng med virkeligheden. Skru ned for pengeregnen og lad os afregne efter regning. Vi er politikere, ikke apparatniks!


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024