EP kræver indgreb mod drivhusgasser

Peter von Kohl
Fakta
De menneskeskabte (antropogene) elementer, der beskyldes for at indvirke kraftigt på klimaet i verden, er de såkaldte drivhus-gasser, som i atmosfæren reagerer med strålinger fra jordoverfladen, holder en del af denne stråling tilbage og i form af termisk stråling sender denne del tilbage med en heraf følgende opvarmning af luften nær jordens overflade. Denne ændring kan få negative følger for klimaet, men først og fremmest for økosystemer og dyre-arter, og har også følgevirkninger for biodiversiteten.

Blandt de vigtigste menneskeskabte drivhusgasser, hvis koncentration er steget kraftigt siden industrialiseringens begyndelse, er CO2, CH4, NO2 og CFC’erne. Blandt dissde spiller CO2 den vigtigste rolle, idet det er anerkendt, at der er en forbindelse mellem stigningen i CO2 og stigningen i jordens gennemsnitlige temperatur.


Kilde: Altinget.dk
Strasbourg: Der skal tages væsentligt bedre fat, hvis vi skal komme ondet i form af øgede drivhusgas-udledninger til livs. Det fastslog Europa-Parlamentet under sin oktober-samling i hjembyen Strasbourg, hvor parlamentet havde en debat på baggrund af et forslag fra EU-Kommissionen om at forbedre kvaliteten af og nøjagtigheden i EU-landenes indberetninger af data.

Siden 2000 kan EU via sine målinger konstatere ’en alarmerende, konstant stigning i drivhusgas-udledningerne inden for Unionens område’. En gennemgribende indsats – med inddragelse af de nye medlemsstater - er derfor en bydende nødvendighed, hvis målsætningen om en betydelig reduktion i udledningerne i perioden 2008-2012 skal kunne nås.

Parlamentets miljø-udvalg er tilfreds med, at EU-Kommissionen nu skruer bissen på, bl.a. ved at kræve, at den nationale, årlige rapportering afløses af en periodisk, og at der skal langt mere præcision i angivelsen af udledningernes karakter.

Desuden skal det af de nationale rapporteringer kunne ses, hvilken betydning udledningerne har for hele Unionens område – ikke kun for den pågældende medlemsstat.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024