Folketinget går tilbage til fremtiden

Historien ser ud til at gå i ring på Christiansborg. Sådan kan man tolke en ny bog fra Magtudredningen. Folketingets sammensætning anno 2004 minder i stadig højere grad om det Folketing, der blev udgangspunkt for det danske demokrati i 1849.
Kristian Lund Pedersen

Det overraskede mig, at der stadig er så tætte bånd mellem folketingspolitikerne og deres valgkreds. Dermed er det ikke bare yngre københavnske akademikere, der sidder på det hele, og det viser jo med alt tydelighed, at vælgerne stadig foretrækker de politikere, der har en lokal tilknytning.

Ulrik Kjær
Lektor på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet
Fakta
Ulrik Kjær:
Ph.d og lektor på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet. Forskningsinteresser er politisk rekruttering, politisk repræsentation, kommunalvalg og kommunale strukturer.

Mogens N. Pedersen:
Professor i Statskundskab ved Syddansk Universitet. Har gennem en længere årrække interesseret sig for og publiceret emner inden for politisk rekruttering, politiske partier og partisystemer.

Magtudredningen:
Folketinget besluttede i marts 1997 at iværksætte en dansk magtudredning eller, som det officielle navn er, En analyse af demokrati i Danmark. Arbejdet med Magtudredningen startede i 1998, og der er i dag igangsat omkring 75 forskellige projekter.


Kilde: Magtudredningen
Inden for de seneste årtier er Folketingets medlemmer blevet stadig yngre, bedre uddannede og har i højere grad end tidligere et geografisk tilhørsforhold til deres valgkreds.

Dermed ligner nutidens Folketing mere det danske parlament, man kendte i 1850'erne og 1860'erne end det i midten af det tyvende århundrede.

Sådan lyder den overraskende konklusion i en ny bog, der netop er udkommet som et led i den såkaldte Magtudredning. Bogen kigger nærmere på Christiansborg-politikernes baggrund gennem de seneste 150 år.



Bag udgivelsen står de to valgforskere lektor Ulrik Kjær og professor Mogens N. Pedersen fra Syddansk Universitet i Odense.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024