Intet over Folketinget

KLUMME: Det er de folkevalgte, der skal bestemme det generelle straffeniveau, men justitsministeren viger tilbage for et opgør med dommerne, mener Altinget.dks Erik Holstein.
I retslokalet skal dommerne afgøre den konkrete sag, men dommerne har ingen ret til at ignorere den øverste halvdel af strafferammen.
I retslokalet skal dommerne afgøre den konkrete sag, men dommerne har ingen ret til at ignorere den øverste halvdel af strafferammen. Foto: colourbox.com
Erik Holstein

Hvad kan politikerne så gøre, hvis de vil have deres lovgivning ført ud i praksis uden obstruktion fra domstolene? Svaret er, at Folketinget må indskrænke domstolenes råderum på de områder, hvor dommerne leger retspolitikere frem for embedsmænd.

Erik Holstein
Journalist, Altinget

Er det Folketinget eller domstolene, der bestemmer, hvor hårdt der almindeligvis skal straffes for voldsforbrydelser?

Svaret burde være indlysende for alle, der kender den danske grundlov, men ser man på virkeligheden ved domstolene, kommer man i tvivl. Når dommerne anlægger et lavt niveau for de gennemsnitlige voldsstraffe - trods Folketingets erklærede ønsker om skærpelser - er der opstået et alvorligt forfatningsmæssigt problem. Et problem som justitsminister Lene Espersen (K) ikke har håndteret.

Det er så meget desto mere bemærkelsesværdigt, fordi opgøret med "SR-regeringens slappe retspolitik" systematisk blev brugt som et af de stærkeste trumfkort for Anders Fogh Rasmussen i valgkampen i 2001. Men efter at have været ved magten i adskillige år må man konstatere, at VK-regeringens "hårde kurs mod volden" er noget af en myte.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024