Jens Rohde ser intet problem i to jobs

Jens Rohde bliver siddende på sin stol i Folketinget året ud, selv om han samtidig er direktør i TV 2 A/S. Det er principielt uheldigt, mener public service-forsker.
Jens Rohde så helst, at folketingsmedlemmer sidder valgperioden ud, uanset om de får job ved siden af. Selv forlader han dog Folketinget 1. januar, før TV 2 Radio går i luften.
Jens Rohde så helst, at folketingsmedlemmer sidder valgperioden ud, uanset om de får job ved siden af. Selv forlader han dog Folketinget 1. januar, før TV 2 Radio går i luften.Foto: ft.dk
Martin Kaae
Lektor Jørgen Bang, Aarhus Universitet.
Lektor Jørgen Bang, Aarhus Universitet. Foto: au.dk

Principielt mener jeg, at man bør sidde perioden ud, selvom man får et andet arbejde.

Jens Rohde
Adm. direktør TV 2 Radio, MF

Venstres tidligere politiske ordfører Jens Rohde er nu adm. direktør  for radiodelen af det statsejede aktieselskab TV 2. Samtidig er han medlem af Folketinget, og det vil han være året ud.

Altinget har talt med flere medieforskere, der opfatter det som en uheldig sammenblanding af interesser. Lektor Jørgen Bang, der arbejder med brugerperspektiver på public service-medierne på Århus Universitet, siger det således:

"Principielt set er det et problem, og det havde skabt pænere og renere linier, hvis han var fratrådt Folketinget i det øjeblik, han blev udnævnt som direktør. Radiorådet blev afskaffet i Danmark, fordi man ønskede at fjerne den direkte politiske indflydelse på public service-medierne. Det er lige præcis det princip, Jens Rohde nu bryder med."

Jørgen Bang mener dog, at det formentlig hverken gør fra eller til, om Jens Rohde sidder tre måneder mere i folketingsstolen. Det er princippet, den er gal med, mener medieforskeren.

Burde sidde perioden ud
Jens Rohde selv kunne ikke være mere uenig.

"Principielt mener jeg, at man bør sidde perioden ud, selvom man får et andet arbejde. For i virkeligheden burde det være foreneligt med at være aktiv i det private erhvervsliv. Folketinget ender som en forsamling af offentligt ansatte og unge studerende, der har valgt at blive cand.scient.pol’er for at få en politisk karriere. Det afspejler ikke samfundet," siger Jens Rohde, der afviser, at det skulle være problematisk, at han er ansat på TV 2 samtidig.

"Politik er interessevaretagelse. Hvis jeg var nødt til at varetage TV 2’s interesser i Folketinget, så gjorde jeg det. Men nu sidder jeg ikke som medieordfører længere," siger Jens Rohde og fortsætter:

"Jeg forvalter mit mandat, som jeg ønsker at forvalte det. Og så har jeg nogle medarbejdere, som jeg lige havde ansat, og som ikke har optjent noget opsigelsesvarsel. De ville ryge på gaden, hvis jeg trak mig ud med det samme. Jeg vælger at gøre tingene på min måde. Det er der sådan set ikke rigtig nogen, der behøver at blande sig i."

Nogle gange opererer man med et begreb om pressen som den fjerde statsmagt. Har du tænkt over, om der kan være et problem i, at du sidder som medlem af den lovgivende statsmagt, og samtidig er ansat som direktør i den kontrollerende statsmagt?

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024