Kommunal armlægning med staten

KLUMME: Partier som S, der opnår et bedre valgresultat kommunalt end nationalt, får noget at spekulere på efter valget tirsdag. Ugens klumme fra Altinget.dks redaktør om forholdet mellem landspolitik og lokalpolitik.
Rasmus Nielsen

Kommunalpolitikere interesserer sig for landspolitik – men landspolitikere interesserer sig ikke for lokalpolitik.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget.dk
DET VAR EN KOLD, klar aften, den 20. november 2001. Ombord på Færgen Sjælland i Københavns Havn fejrede Venstrefolk alle tiders valgsejr. Jeg måtte hoppe på cyklen til Frederiksberg for på TV 2/Lorry at kommentere kommunalvalget, der jo fandt sted samme dag som folketingsvalget.

Den i journalistik så attråværdige ”krog” indløb med de kommunale resultater kort før sendetid: Socialdemokraterne havde fået et flot valg på den københavnske vestegn. Den røde tråd lå lige for: Nok kunne de liberale rulle den blå løber ud for Fogh ved færgen, men på samme valgdag havde S-borgmestrene på vestegnen sejret ved fokus på indvandringens skadevirkninger – modsat Nyrup på Christiansborg.

Den historiske aften i dansk samtidshistorie trænger sig på dagen før kommunalvalget. Hvori består forskellene – og lighederne – mellem kommunalpolitik og landspolitik?

FØRST MENINGSMÅLINGER: Allerede i 2001 så vi det altså - S var blevet er større parti kommunalt (totalt set 32,4 pct.) end nationalt (29,1). I en opsigtsvækkende meningsmåling (Rambøll i Jyllands-Posten lørdag og søndag) står S kommunalt i år til fremgang til 33,4 – altså hver tredje stemme – mens partiet kun står til 25,6 ved folketingsvalg nu.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024