Meningsdannere om europæisk identitet

Sidst i 2002 gennemførte Altinget.dk en af vores undersøgelser i det politiske meningsdannerpanel PIMPanelet - om EU. Deltagerne fik mulighed for at skrive, om der for dem eksisterer en europæisk identitet. Sammen med analyseinstitutet Jureka.com besluttede vi at offentliggøre de mange holdninger til begrebet. Altinget.dks Europa-korrespondent Peter von Kohl har læst de mange svar, redigeret og inddelt efter emne.
Peter von Kohl

Fordi jeg er vendelbo er jeg dansk, fordi jeg er dansk er jeg nordisk, fordi jeg er nordisk er jeg europæer. Europa er vore hjemstavnes hjemstavn. Der er derfor ingen modsætning mellem det nationale og det europæiske. Det sidste er en følge af det første. Har jeg været i Frankrig er jeg hjemme, når jeg når Kruså. Har jeg været i Afrika er jeg hjemme, når jeg når nord for Middelhavet.

Meningsdanner
I Altinget.dks undersøgelse om europæisk identitet
Det Europæiske Konvent, der er på vej med et oplæg til den kommende regeringskonference om Den Europæiske Unions fremtid, har som et af sine mål at skabe en europæisk identitet. Fra at have været et fredsønskende fællesskab med markedet som udgangspunkt er Unionen et tættere fællesskab med ikke mindst den fælles mønt som den synlige, samlende faktor.

Efter vedtagelsen på Nice-topmødet i december 2001 kom så EU-Chartret for Borgernes grundlæggende Rettigheder, som Konventet højst sandsynligt vil foreslå indbygget i en ny traktat-tekst.

Dermed vil der blive skabt et grundlag for en fælles opfattelse af europæeren i betydningen ’unionsborger med fælles retningslinier som fælles norm for fælles standarder og værdier’.

Så er unionsborgeren en realitet i sin videste konsekvens. Men er der dermed skabt en europæisk identitet? Er vi rede til denne identitet?

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024