Ny grundlov

Grundlovsdebatten går på standby for at afvente udkommet af EUs nye forfatningstraktat. Derefter bør også V og DF arbejde for en moderne dansk grundlov, der sætter nationen over EU-regler.

Prisen for nu at lade den danske grundlovsdebat afvente EUs lyst til at forny sit juridiske grundlag må være, at den grundlovsdiskussion, der kommer, har som forudsætning, at en ny dansk grundlov sikrer, at dansk lovgivning fortsat af princip har forrang for europæisk.

Altinget.dk
Leder
DANMARK FÅR INGEN nu grundlov i denne omgang. Fire års folkelig grundlovsdebat er rundet af med en rapport om debatten og et møde mellem partiernes gruppeformænd og Folketingets formand.

Formentlig nedsættes der inden jul et såkaldt "ad hoc-udvalg" i Folketinget, der stilfærdigt skal arbejde med tanken om en ny grundlov til erstatning af den gældende fra 1953/1849. Nogen vil kalde det en syltekrukke, for det politiske format i løsningen er til at overse. Men den har en forklaring.

Gruppeformændene og formanden blev nemlig på mødet ganske enige om, at grundlovsdebatten ikke kan tage fart, før landets forhold til EU og den nye forfatningstraktat er afklaret. "Den største enkeltsag i 2004 for både det danske folk og for Folketinget bliver debatten om EU-traktaten. Derfor skal man ikke fortvivle over, at vi nu prioriterer EU-debatten over den danske grundlovsdiskussion. Når først Danmark har sit forhold til omverdenen på plads, kan vi vende os mod os selv," som Christian Mejdahl udtrykte det overfor Altinget.dk efter mødet.

Det forekommer fornuftigt. Selvfølgelig kan debatten om en ny dansk grundlov vente i halvandet år, indtil der er sket en afklaring på landets forhold til EU på et nyt juridisk grundlag. En ting ad gangen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024