SF-gruppeformand skriver ny grundlov

"Danmark kan godt undvære en skreven grundlov, hvor alle de centrale grundlæggende regler findes, og nøjes med en forfatning, som ikke findes som et sæt grundregler", skriver SFs Aage Frandsen i sin nye bog, der rummer en række argumenter for at sætte en revision af 1953-grundloven i gang.
Rasmus Nielsen

Det er reelt kun et spørgsmål om tid, hvordan den eksisterende danske grundlov stort set er uden politisk betydning.

Aage Frandsen
SFs gruppeformand
Fakta
Om Aage Frandsen:
Lektor, cand.mag. i samfundsfag og historie, formand for SFs folketingsgruppe. Har de seneste halve snes pr udarbejdet debatoplæg og skrevet en række artikler om grundloven. Har tre gange på SFs vegne fremsat forslag om nedsættelse af en grundlovskommission.

Kilde: Forlaget
SFs gruppeformand Aage Frandsen, der er en af de største fortalere for en ny dansk grundlov, har i en ny bog fremlagt et samlet, konkret forslag til en ny grundlov. Det føjer sig til rækken af alternativer, der også omfatter et forslag fra den radikale Niels Helveg Petersen og den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Aage Frandsen bevarer grundlovens paragraf ét, "Denne grundlov gælder for alle dele af Danmarks Rige". Men allerede i paragraf to viser han, hvad han er ude på med sit forslag. Paragraffen taler i sin nuværende form om, at den lovgivende magt er hos Kongen. Hos Frandsen skal det lyde sådan:

§2
stk. 1: Al offentlig magt udgår fra folket.
stk. 2: Denne magt er delegeret på følgende måde: Den lovgivende magt er hos Folketinget. Den udøvende magt er hos regeringen. Den dømmende magt er hos domstolene.

Varmt brød for grundlovs-menighed
Bogen er præget af stor teknisk og juridisk detajlrigdom, båret af Aage Frandsens faste tro på en ny grundlov. Han ved, hvor han står, og hvordan han når sit mål. Det er ikke en kioskbasker, der er skrevet, men dog varmt brød for den grundlovs-menighed, der trods alt eksisterer herhjemme. Men nogen folkelig sag bliver grundlovsdebatten nok ikke, før der udskrives folkeafstemning.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024