Søren Risbjerg forklarer sin metode

BAGGRUND: Altingets valgekspert forklarer sin metode bag de prognoser, han har lavet for kommunalvalget. Han forklarer begreber som valgvind og hypotetisk folketingsvalg og slår fast, at modellen har vist sig mindst lige så god som lokale meningsmålinger blandt vælgerne.

Det forhold, at der kun er fem regioner mod tidligere 14 amter, vil formentlig køre prognosen for de enkelte regioner noget bedre end tidligere for de enkelte amter.

Søren Risbjerg Thomsen
Altingets valgekspert
´Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altingets valgekspert

Det er ikke altid en god idé at inddrage internationale erfaringer, når man skal forudsige, hvad der vil ske i Danmark.

Jeg gik således galt i byen, da jeg ved de sidste valg til EU parlamentet i 2004, hvor Danmark havde indført søndagsvalg, på grundlag af internationale erfaringer med søndagsvalg forudsage stigende valgdeltagelse i Danmark.

På lignende måde tog jeg fejl ved lokalvalgene i 2001 - hvor Danmark for første gang havde lokalvalg samtidig med folketingsvalget - på grudlag af svenske erfaringer forudsagde, at udfaldet af lokalvalgene i højere grad end sædvanligt ville komme til at ligne udfaldet af det nationale valg.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024