Analyse af 
Erik Holstein

Venstrefløjen trues af ørkenvandring

ANALYSE: Nederlaget til SF's arbejderfløj og Socialdemokraternes tilslutning til Radikales økonomiske doktriner forstærker regeringens problemer med at få tag i arbejdervælgerne. Venstres genfundne liberalisme tænder dog et håb på regeringssiden.
BLUE COLLAR WORKERS: I dag har de færreste partier indrettet deres politik efter denne gruppes interesser, men det er stadig den mest afgørende vælgergruppe.
BLUE COLLAR WORKERS: I dag har de færreste partier indrettet deres politik efter denne gruppes interesser, men det er stadig den mest afgørende vælgergruppe.Foto: Colourbox
Erik Holstein

Den nye SF-formand Annette Vilhelmsen kan muligvis stabilisere partiet ved at fastholde kerne-vælgerne, men intet tyder på, at hun vil kunne opsamle de arbejderstemmer, der efter valget igen har søgt eksil på højrefløjen.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget.dk

Den svindende opbakning til Socialdemokraterne og SF blandt LO-arbejderne udgør ikke alene et problem i forhold til næste folketingsvalg. Den udgør et langsigtet strategisk problem, som kan gøre centrum-venstre-regeringer til eksotiske undtagelser i årtier frem.

Dermed risikerer venstrefløjens traditionelle arbejderpartier at dele skæbne med Demokraterne i USA, der i slutningen af 70'erne og 80'erne mistede terræn blandt de hvide arbejdere. Arbejderne blev såkaldt Reagan-demokrater, der på trods af deres umiddelbare økonomiske interesser valgte at støtte Republikanerne i stedet.

I USA fik Demokraterne et comeback på grund af de dramatiske demografiske forskydninger, men den redning har centrum-venstre ikke i Danmark. Her vil Thorning (S) ikke kunne vinde et valg med regeringens nuværende lave andel af arbejderstemmer - og derfor har de seneste ugers udvikling i SF konsekvenser langt uden for partiet selv.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024