Debat

Uddannelsesleder i folkekirken: Vi er henvist til at forfine det bedste ved folkekirken

Trods udfordringer er der så mange gode ting ved folkekirken, at det kan være svært at se, hvor man skal vende sig hen for at finde et bedre eksempel til efterfølgelse. Derfor må vi blot forfine det bedste ved den kirke, vi har, skriver Ulla Morre Bidstrup.

Nogle af problemerne i folkekirken spejler helt tilsvarende problemer på andre arbejdspladser og i andre organisationer og demokratier. Og de skal nok delvist søges løst på samme måder, skriver Ulla Morre Bidstrup.
Nogle af problemerne i folkekirken spejler helt tilsvarende problemer på andre arbejdspladser og i andre organisationer og demokratier. Og de skal nok delvist søges løst på samme måder, skriver Ulla Morre Bidstrup.Foto: Lena Paaske
Ulla Morre Bidstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sit oplæg til en debatrække om folkekirken 2024 i anledning af det tilstundende menighedsrådsvalg vælger Altinget at tage et problemorienteret afsæt.

Jeg vil vælge et andet og indledningsvis hæfte mig ved, at den danske folkekirke har det største medlemstal af alle kirker i verden (hvor der hersker religionsfrihed). Der er selvfølgelig meget at lære og forbedre, når det handler om den danske folkekirke.

Det er bare vanskeligt at se, hvor man skal vende sig hen for at finde det gode eksempel til efterfølgelse i en gennemgribende omkalfatring. Så måske er vi henvist på at forfine det bedste ved den folkekirke, vi har?

Og hvad er så det? Jeg vil nævne fire ting – fortsæt selv gerne rækken. Fire fantastiske ting ved folkekirken er, at den er fuld af kristendom, at den er bred, at den er lokal og at den er langsom.

Temadebat

Folkekirken går til valg 17. september, når der skal vælges medlemmer til menighedsrådene for de kommende fire år.

I den forbindelse stiller Altinget Etik og Tro spøgsmålet: Hvor skal Folkekirken hen?

Læs mere og se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Folkekirken holder sekterisme i skak

Folkekirken er fuld af forkyndelse af og undervisning i kristendom. Det er der mange, der er nysgerrige på. Hvad er det dog for en tro, der har formet vores kultur og vores tanker langt mere, end vi tror – om jeg så må sige.

Den nysgerrighed skal imødekommes endnu bedre end nu. Med bibelskole, studiekredse, kristendom for børn, voksne, glade og kede. Og med gudstjenester for dem, der er til den slags. Kristendommen er spændende, og for nogle af os fortæller den om vejen, sandheden og livet.

Folkekirken er Danmarks største og bredeste forening. Tænk, at der i vores land findes et trossamfund, som samtidig er så divers på meninger. At der i polaritetens og ekko-kamrenes tid faktisk findes et sted, hvor jeg holder ud at høre sammen med en minoritet, der synes at homoseksualitet er en vederstyggelighed, og at kvindelige præster en dyb misforståelse. Det er svært, men det holder sekterisme i skak i et samfund.

Folkekirken er lokal. Gode lokale mennesker har ansvaret for den, og de er amatører. ”Amatør” kommer af ”at elske,” og det er et vigtigt udgangspunkt – om end alt ikke er gjort med det. Men det er alt heller ikke med professionalisme.

Folkekirken er en lokal bygning med historie og prægnans, og folkekirken er lokale præster og ansatte, som sikrer konkrete relationer og nærhed og skaber forbindelse til andre lokale institutioner. Særlig vigtigt, hvor det lokale sikrer samtaler, for det er i det lokale, vi konkret møder de andre. Også de andres tro.

Læs også

Folkekirkens problemer spejler problemer på andre arbejdspladser

Folkekirken er langsom. Den har med traditioner, ritualer, det analoge og det tvær-generationelle at gøre. Det er der ikke meget andet, der har, og det efterspørger de fleste af os, når der er alvor på færde. Når livets tildragelser bliver så store, at vores egne ord og vi selv bliver for små, opsøger vi traditionerne og ritualerne som underlige øer af ro i hovedet midt i individualismens og autenticitetens skingre appel til personlig afgørelse.

Traditioner og ritualer er kendetegnet ved at være opfundet af nogle andre end os og typisk før os, selvom de selvfølgelig tager farve af enhver tid. Vi opsøger dem især i mødet med fødsel, død og kærlighedsfejring, men også når vi kæmper med skyld, skam eller eksistentiel udmattelse. Betydningen af dem kunne fortjene mere omtale.

Det er bare at se, hvor man skal vende sig hen for at finde det gode eksempel til efterfølgelse i en gennemgribende omkalfatring af folkekirken.

Ulla Morre Bidstrup
Uddannelses- og afdelingsleder, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Fire gode ting. Men hvad så med alle de andre, som unægtelig findes: arbejdsmiljøproblemer, nedgang i dåbstal og medlemstal, konfliktsager i medierne, udfordringer med at finde præster og penge nok i udkanten?

Nogle af problemerne spejler helt tilsvarende problemer på andre arbejdspladser og i andre organisationer og demokratier. Og skal nok delvist søges løst på samme måder. Andre problemer hører desværre uomgængeligt med til de bedste ting i folkekirken. Den anden side af samme mønt måske.

Eksempelvis bredden, den lokale forankring, langsomheden. Måske endda også elementer i selve kristendommens væsen, som blandt meget andet har at gøre med at rumme dem og det, som er forstødt.

Gid det kommende menighedsrådsvalg må tiltrække menighedsrådsmedlemmer og folkekirken i det hele taget tiltrække danskere, som vil gøre sig overvejelser og anstrengelser for at forfine det bedste og se både nuanceret og ansvarligt ind i de problemer, som også findes.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Morre Bidstrup

Områdeleder for uddannelse, afdelingsleder i København, Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024