Kronik

Leder af Grundtvig-Akademiet: Folkekirken står ved en korsvej. Her er tre bud på vejen frem

Med menighedsrådsvalget til september må vi revurdere vores værdier og handlinger. Lad os styrke vores åndelige arv, fremme solidaritet på tværs af landet og tage ansvar for vores jordbesiddelser, skriver Ingrid Ank.

Præstemangel og organistmangel kan både være en realitet om fem og ti år. Men det mest bekymrende er, hvis folkekirken bliver mere åndløs, skriver Ingrid Ank.
Præstemangel og organistmangel kan både være en realitet om fem og ti år. Men det mest bekymrende er, hvis folkekirken bliver mere åndløs, skriver Ingrid Ank.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ingrid Ank
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er menighedsrådsvalg til september. Hvor skal folkekirken hen herfra? Det er let nok at udpege krisetendenser, men kriser kan også være selvforstærkende: For eksempel er det jo muligt at gøre noget ved det faktum, at folkekirkens jordbesiddelser bidrager til at tage livet af fisk og fugle. Og det er også muligt at være en fattigere folkekirke end den nuværende – uden at blive tømt for ånd.

Her er derfor tre bud på, hvor samtalen om folkekirken bør flyttes hen:

1: Dræn ikke hinanden for ånd

Hvad er forskellen på Shakespeares Macbeth og kong David fra Det gamle Testamente? Hvad mente Paulus, da han skrev, at ”alt er tilladt,” – og hvad mener vi selv om forholdet mellem ’religion og regler’? Hvor stor var den underjordiske rystelse, da Grundtvig udfordrede lutherdommen? Og er vi overhovedet færdige med at ryste?

Fremtidens folkekirke er ikke så rig (i kroner og ører) som nutidens. Der er sandsynligvis også fortsat præstemangel og organistmangel om både fem og ti år. Men det, jeg frygter allermest, er ikke, at folkekirken bliver fattigere, men at den bliver mere åndløs.

Læs også

Hvis jeg selv skal være præst om ti år, vil jeg ikke bruge hver eneste frokostpause eller menighedsrådsmøde på at tale om ressourcemangel og personaleudfordringer.

I stedet vil jeg tale om, at vi som kirke bærer på en dyb og levende tradition, en mangefacetteret tænkning og en stor sprogrigdom (kristendommen er jo en oversættelsesreligion – visdommen gemmer sig i vores søgen efter ord). Jeg er ligeglad med, at der ikke er råd til Wegnerstole i sognegården (det havde Paulus heller ikke råd til), men jeg er ikke ligeglad med, at vi dræner hinanden for ånd.

Så: Fold ånden ud, og lad for Guds skyld vær med hele tiden at tænke: ”Hvad vil folk have?” Eller: ”Hvad får folk til at komme?” Tænk: Hvordan bliver vi mere generøse med den rige tradition, vi er bærere af, og med forkyndelsen af Guds nåde og sandhed?

Temadebat

Folkekirken går til valg 17. september, når der skal vælges medlemmer til menighedsrådene for de kommende fire år.

I den forbindelse stiller Altinget Etik og Tro spøgsmålet: Hvor skal Folkekirken hen?

Læs mere og se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Hvordan pakker vi guldet ud og deler ud af det? Det gør vi nemlig først og fremmest ved at begynde med at huske os selv på, at folkekirken bærer på en stor rigdom – af teologi, filosofi, musik, kunst, sprog og historie – og at historien er levende og i gang. Tanker bliver fortsat tænkt. Tænk med!

2: Solidaritet! Nu!

Danmark er et lille land. Selv er jeg opvokset i Aarhus, har rødder i Nordjylland, har været gift med en vestjyde, er undervejs ved at gifte mig med en lollænder og bor i København. Jeg hader, når jeg holder foredrag en onsdag formiddag i en sognegård i Jylland, og der falder en tør kommentar om, at ”sådan en københavner må have været tidligt oppe.” Eller endnu værre: Når deltagerne bliver lettede over at opdage, at jeg er jyde. Jeg har lyst til at råbe: ”Jo, jo, men jeg kan godt være et dårligt menneske alligevel.”

Hvad jeg ønsker for folkekirken i fremtiden, er en meget højere grad af solidaritet på tværs af landet og en erkendelse af, at vi er et lille land, der kan have glæde af hinanden. Det handler selvfølgelig om ressourcefordeling (nu begynder jeg selv). Men det handler også om indblik i og interesse for hinanden.

Ja, det er svært at skaffe præster til de små landsogne, men samtidig løber præsterne stærkt i mange af de store forstadssogne med stor tilflytning – hvilket ikke først og fremmest er synd for præsterne, men for menneskerne i sognet. Så hvordan undgår vi at slås med hinanden om, hvilken plet på jorden der er den vigtigste? Hvordan bliver folkekirken folkets kirke?

Læs også

Jeg går i høj grad ind for den decentrale folkekirke og den stærke lokale forankring. Men jeg har ingen respekt for en lokalpatriotisme, der ikke har blik for, at der findes andre mennesker end dem, jeg lige kan se, eller som ikke vil vedkende sig, at vi er forbundne udover det helt nære.

For eksempel er der en stor opgave i – på tværs af land, forstad og by – at fortælle kristne, der flytter til Danmark, at folkekirken er folkets og derfor potentielt også deres. Også selvom den måske i deres øjne tager sig sær og grundtvigsk ud.

3: Udsæt dommedag

Folkekirken er Danmarks tredje største jordbesidder. En stor del af jorden er forpagtet ud til konventionelt landbrug. Måske sidder der også en svinebonde eller en mælkeproducent rundt omkring i menighedsrådene, eller også gør svinebondens ægtemand.

Hvad jeg ønsker for folkekirken i fremtiden, er en meget højere grad af solidaritet på tværs af landet.

Ingrid Ank
Leder af Grundtvig-Akademiet

Men medmindre man hører til den lille gren af teologien, der gerne vil fremskynde dommedag, så har vi alle en fuldstændig fælles sag i forhold til at tage vare på den skabte verden.

Vi er – tror jeg – enige om, at der skal blive ved med at være insekter i himlen og fisk i havet. Det er derfor egentlig ikke særlig kompliceret: Vi er nødt til at gøre noget.

Noget af det, der skal gøres, gør måske ondt på nogen. Det skal vi selvfølgelig diskutere og finde løsninger på. Men i en ikke særlig fjern fremtid er der ikke længere nogen interessekonflikt, ikke nogen højre- og venstrefløj og ingen opdeling i vindere og tabere. For at tage vare på den skabte verden er i alles interesse. Sommerfuglens. Vibens. Frøens. Og menneskebørnenes.

Gør det ikke kompliceret. Gør noget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ingrid Ank

Leder, Grundtvig-Akademiet, redaktør, Grundtvigsk Tidende, formand, Foreningen Åndsfrihed, Næstformand, Grundtvig-Selskabet, foredragsholder, forfatter
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024