Debat

Dekan: Det er positivt, at flere udenlandske studerende bliver og arbejder i Danmark. Vi har nemlig brug for dem

Udenlandske kandidater er en vigtig kilde til arbejdskraft for virksomheder. Ikke mindst inden for områder, hvor der er mangel på kvalificerede medarbejdere, skriver Bente Stallknecht.

Flere analyser har peget på, at internationale kandidatstuderende er en god forretning for Danmark på trods af udgifter til uddannelse og SU, skriver Bente Stallknecht.
Flere analyser har peget på, at internationale kandidatstuderende er en god forretning for Danmark på trods af udgifter til uddannelse og SU, skriver Bente Stallknecht.Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Bente Merete Stallknecht
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nye tal viser, at andelen af udenlandske studerende, der bliver og arbejder i Danmark efter universitetsstudierne, er øget markant. Andelen er det seneste år steget fra 36,6 procent til hele 44,1 procent.

Der er altså nu nærmere tale om, at hver anden udenlandske studerende skifter hjemlandet ud med Danmark efter studier på et dansk universitet end hver tredje.

Internationale kandidatstuderende er en god forretning for Danmark på trods af udgifter til uddannelse og SU.

Bente Stallknecht
Dekan, KU og forperson for Partnerskab for fastholdelse af internationale dimittender

Det er et stort og positivt spring til gavn for dansk erhvervsliv og dansk økonomi. Det er vigtigt, at de danske universiteter i stadig stigende grad evner at tiltrække studerende, som efter endt uddannelse vil det danske arbejdsmarked, og som får de kompetencer på deres uddannelser, som efterspørges af selvsamme.

Og det er flot, at det danske arbejdsmarked kan integrere de mange udenlandske studerende og udnytte deres kompetencer.

En god forretning

Ikke alle ser positivt på den her udvikling, og der stilles fra tid til anden kritiske spørgsmål til, hvorvidt de udenlandske studerendes ophold i Danmark er en god forretning. Det er det.

Flere analyser har peget på, at internationale kandidatstuderende er en god forretning for Danmark på trods af udgifter til uddannelse og SU – og det forhold at nogle rejser hjem efter afsluttet uddannelse i Danmark.

På ti år er der kommet 11.000 flere udlændinge i arbejdsstyrken med en kandidatgrad fra et af de otte danske universiteter. De udenlandske kandidater giver både et stort økonomisk overskud og øger arbejdsudbuddet i Danmark markant.

Læs også

Med stigningen i fastholdelsesgraden fra 36,6 til 44,1 procent er der udsigt til, at de positive effekter på dansk økonomi vokser endnu mere. Og så er det særligt vigtigt i en tid, hvor der er arbejdskraftmangel ikke blot i Danmark.

Vi skal fjerne loftet over antal udenlandske studerende

Danske Universiteter er en del af et partnerskab sammen med Dansk Erhverv, Dansk Industri, Akademikerne og Danske Studerendes Fællesråd, og vi har i flere år arbejdet med en målsætning om, at mindst 40 procent engelsksprogede kandidater skal blive og arbejde i Danmark.

I en tid med faldende ungdomsårgange og mangel på arbejdskraft inden for bestemte fagområder udgør de internationale studerende en værdifuld rekrutteringsbase.

Bente Stallknecht
Dekan, KU og forperson for Partnerskab for fastholdelse af internationale dimittender

Det er vi stolte over nu at have nået, men vi ser meget gerne, at endnu flere udenlandske studerende finder vej til Danmark og bliver her efter endt uddannelse.

Udenlandske kandidater er en vigtig kilde til arbejdskraft for virksomheder ikke mindst inden for områder, hvor der er mangel på kvalificerede medarbejdere. For seneste årgang var 83 procent – af dem som blev – efterfølgende beskæftiget i den private sektor. De fleste inden for rådgivningsvirksomhed, it-branchen og industrien. Områder, der er i vækst, og i den grad kalder på mere arbejdskraft. 

For tre år siden satte den daværende regering et loft på antallet af internationale studerende i Danmark. Måske skulle man overveje det loft og åbne mere op overfor internationale studerende. For vi har brug for dem.

I en tid med faldende ungdomsårgange og mangel på arbejdskraft inden for bestemte fagområder udgør de internationale studerende en værdifuld rekrutteringsbase. Ikke mindst fordi det er lettere at ansætte personer, som allerede er bosiddende i Danmark og har en dansk uddannelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Merete Stallknecht

Dekan og professor, Det Sundhedsvidenskablige Fakultet, Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1992), ph.d. i sundhedsvidenskab (Københavns Uni. 1997), dr.med. (Københavns Uni. 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024