Debat

Danske Regioner: Læger skal klædes på til klimaansvar

Københavns Universitet vil fremover undervise medicinstuderende i klima og bæredygtighed. Initiativet rammer plet, for uddannelserne spiller en stor rolle, hvis sundhedsvæsenets klimaaftryk skal ned, skriver Camilla Hove Lund.

Det er afgørende, at vi i Danmark uddanner fremtidens sundhedspersonale til den sundhedskrise, som klimakrisen også er, skriver Camilla Hove Lund.
Det er afgørende, at vi i Danmark uddanner fremtidens sundhedspersonale til den sundhedskrise, som klimakrisen også er, skriver Camilla Hove Lund.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Camilla Hove Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Grøn af glæde. Kan man være det?

Uanset svaret, er jeg glad, fordi medicinstuderende på Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet fra dette semester som noget nyt kan blive undervist i klima og bæredygtighed.

Initiativet er beskrevet i debatindlægget af fakultetets prodekan for uddannelse, Jørgen Kurtzhals, og studieleder for medicinuddannelsen, Torben Lykke Sørensen, i Altinget 21. august.

Læs også

Snart får de kommende læger mulighed for at lære, hvordan man integrerer bæredygtighed i behandlingen uden at gå på kompromis med patientens helbred. De kan også få indsigt i, hvordan vi mindsker ressourceforbruget i sundsvæsenet.

Sundhedsvæsenet bidrager desværre til klimaforandringerne på grund af høj aktivitet, effektivisering og stort forbrug af udstyr og teknologi. Faktisk står det danske sundhedsvæsen for seks procent af Danmarks klimaaftryk.

Klimabevidsthed begynder på studiet

Vil vi nedbringe sundhedsvæsenets klimaaftryk, er det afgørende, at medarbejderne er med.

De skal være fagligt klædt på til at ændre arbejdsrutiner og bidrage til mere bæredygtig behandling. Her spiller uddannelserne en stor rolle.

Klima og sundhed hænger sammen.

Camilla Hove Lund
Formand, Danske Regioners udvalg for miljø og klima

Jeg har lagt mærke til, at andre universiteter og uddannelsessteder også begynder at se til sammenhængen mellem klima og sundhed.

Jeg håber, at tankegangen spreder sig til alle sundhedsuddannelserne. For det er afgørende, at vi uddanner fremtidens sundhedspersonale til den sundhedskrise, som klimakrisen også er.

Ifølge WHO er klimaforandringerne vor tids største sundhedsudfordring.

Danske Regioner offentliggjorde i januar en ny strategi for 'Grønne Hospitaler'.

Med strategien sætter regionerne et ambitiøst mål om at halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035.

Strategien har fået ros fra mange sider.

Men vi kan kun realisere det ambitiøse mål, hvis vi gør det sammen med medarbejderne. Derfor er Københavns Universitets skridt så vigtigt. Hatten af for det. Klima og sundhed hænger sammen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Hove Lund

1. viceborgmester (V), Holbæk Kommune, regionsrådsmedlem (V), Region Sjælland
sygeplejerske (RUC 2003)

Jørgen Kurtzhals

Prodekan for uddannelse og professor i klinisk parasitologi og international sundhed, Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1987), diplom i tropemedicin og international sundhed (1993), ph.d. i sundhed (Københavns Uni. 1994), speciallæge i klinisk mikrobiologi (2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024