Dagens overblik: Færre vil være pædagoger og sygeplejersker, og Wammen fik hjælp af embedsværket før møde i S-erhvervsklub

Markant færre har søgt ind på velfærdsuddannelserne end sidste år. Stadig flere tegner private sygeforsikringer. Og Nicolai Wammen fik sit embedsværk til at udarbejde et oplæg, han skulle holde i S-erhvervsklub. Få nyhedsoverblikket tirsdag.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God formiddag og velkommen til et rids af de vigtigste nyheder i dansk politik denne tirsdag. 

Vi begynder med de nye tal for ansøgninger til videregående uddannelser. For det begynder at se svært ud at skaffe hænder og hoveder nok i de såkaldte velfærdsfag i fremtiden.

I går var der frist for at søge ind på landets videregående uddannelser, og en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser nu, at ansøgertallet til uddannelserne til sygeplejerske, lærer, socialrådgiver og pædagog falder igen.

I forhold til sidste år er ansøgertallet til sygeplejerskeuddannelsen faldet med otte procent, lærer tre procent, socialrådgiver syv procent og pædagog fem procent.

DR har talt med næstformand for Danske Professionshøjskoler, Camilla Wang, som er bekymret. Hun hæfter sig ved, at ansøgertallene har været faldende siden 2016, og at vi samtidig frem mod 2030 får mindre ungdomsårgange og flere børn og ældre.

"Når vi kobler de mindre ungdomsårgange med, at de faldende ansøgertal har stået på så længe, så ser vi ind i noget, der næsten kan være hel katastrofe," siger Camilla Wang til DR.

Socialdemokratiets forsknings- og uddannelsesordfører, Bjørn Brandenborg, hæfter sig ved, at pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne trods tilbagegangen stadig er de to mest søgte uddannelser i Danmark.

Han henviser til, at regeringen har sat 170 millioner kroner ekstra af til pædagoguddannelsen, og at der er en evaluering af uddannelsen på vej. Brandenborg lover ifølge DR, at der er flere tiltag på vej for at sikre nok lærere, sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere til fremtiden.

Wammens embedsværk bidrog til S-møde
Og så til nyt om Socialdemokratiets omdiskuterede erhvervsklub, som Altinget tidligere har bragt en række afsløringer om.

Berlingske kan nemlig i dag på forsiden fortælle, at finansminister Nicolai Wammen (S) brugte sit embedsværk til at udarbejde et oplæg, som blev præsenteret for de betalende medlemmer.

Det viser interne dokumenter, avisen har fået aktindsigt i.

Et dokument har titlen "FM-oplæg" – finansministeroplæg – og det udarbejdede materiale indeholder blandt andet en gennemgang af dansk økonomi, en liste over deltagerne ved mødet i erhvervsklubben samt et program for mødet i Finansministeriet.

Berlingske har blandt andet vist dokumentet til Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet. Han mener, det viser en højst problematisk brug af embedsmændene i Finansministeriet.

"Problemet er, at man bruger embedsværket til at udarbejde mødemateriale i forbindelse med møder i erhvervsklubben, hvis grundlæggende formål er at generere indtægter til Socialdemokratiets partikasse. Det er ikke sagligt, og jeg mener ikke, at det er lovlig brug af de ansatte embedsmænd," siger Frederik Waage til avisen.

Læs hele historien her.

Rekord i private sundhedsforsikringer
Stadig flere danskere tegner en privat sundhedsforsikring eller får én via deres arbejdsgiver, hvis de er ansat i det private.

Det viser en ny analyse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension, skriver Politiken.

Mere end 2,3 millioner i Danmark er nu dækket af en sundhedsforsikring, som for eksempel kan give en hurtigere knæoperation på et privathospital eller behandling hos en psykolog.

Tallet er steget med 500.000 personer de seneste fem år, viser analysen.

De fleste bruger deres sundhedsforsikring til behandlinger hos en kiropraktor eller fysioterapeut, men der ses særligt en stigning inden for behandlinger hos psykologer eller psykiatere. 

Skidt nyt for fodboldfans
Der er fortsat ingen udsigt til, at danske fodboldfans vil kunne flyve til London for at se semifinalen mellem Danmark og England ved fodbold-EM onsdag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger mandag aften til TV 2, at han har været i kontakt med den britiske udenrigsminister, Dominik Raab, for at høre, om der kan slækkes på reglerne. Men umiddelbart ligner det ikke en mulighed.

"Jeg er nødt til at sige, at svarene har været ret konsekvente. Briterne har strakt sig så langt, som de kunne i lyset af den smittesituation, de står i. Det er - desværre - en påmindelse om, at vi stadig står i en pandemi," siger Jeppe Kofod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024