Kommentar af 
Thomas Larsen

Kamala Harris viser Troels Lund Poulsen en vej ud af krisen

Det må have tændt et håb hos Troels Lund Poulsen, at se hvordan Kamala Harris har formået at vende demokraternes afgrundsdybe krise, skriver Thomas Larsen, der spår Venstre en ny start.

Kamala Harris' nye stjernestatus siger alt om, hvor hurtigt ting kan ændre sig i politik, skriver Thomas Larsen.
Kamala Harris' nye stjernestatus siger alt om, hvor hurtigt ting kan ændre sig i politik, skriver Thomas Larsen.Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Kamala Harris natten til fredag piskede kampgejst ind i sine partifæller på demokraternes konvent i Chicago, må det også have tændt et håb hos Venstre-formand og forsvarsminister, Troels Lund Poulsen.

Han har i de seneste dage fulgt konventet fra første parket, og han har med sit blotte øje kunnet se forvandlingen af demokraterne: For kort tid siden befandt partiet sig i en afgrundsdyb krise med en aldrende præsident i spidsen og med en stor risiko for at tabe til Donald Trump ved valget 5. november.

Nu står Harris i stedet badet i projektørlys og signalerer en ny start, mens Donald Trump og republikanerne taber terræn og leder efter fodfæste i en forandret valgkamp.

Læs også

Den slags siger alt om, hvor hurtigt ting kan ændre sig i politik. Og netop følelsen af, at et vigtigt skifte er indtrådt, kan i lille format overføres til Troels Lund Poulsens parti – Venstre.

Efter årene med de giftige magtkampe mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen, den ulykkelige formandsperiode med Jakob Ellemann-Jensen og det smertelige farvel til talrige Venstre-profiler, for slet ikke at tale om et historisk tab af vælgere, er der måske udsigt til, at Venstre kan gå frem og vinde tabt land tilbage.

Sådan er stemningen i hvert fald i kernen af partiet netop nu.

I folketingsgruppen og baglandet ser man Troels Lund Poulsen og næstformand Stephanie Lose som et driftssikkert og kompetent makkerpar.

Thomas Larsen

Før sommeren lykkedes det mod alle odds at lande den grønne trepartsaftale, som længe truede med at tænde brand i Venstres bagland og landbruget.

I stedet endte aftalen med at få en forbløffende bred støtte – lige fra Landbrug & Fødevarer til Danmarks Naturfredningsforening.

Venstre fik også et bedre valg til Europa-Parlamentet end frygtet. Selv om antallet af mandater blev halveret fra fire til to, blev Venstre bakket op af 14,7 procent af danskerne og endte som det største borgerlige parti.

Fornemmelsen af at være under konstant pres er væk, og i folketingsgruppen og baglandet ser man Troels Lund Poulsen og næstformand Stephanie Lose som et driftssikkert og kompetent makkerpar. Og så udgør de to ovenikøbet et team med en stærk indbyrdes loyalitet – hvilket Venstre ikke har været forvænt med i mange år.

Derudover har starten på den nye politiske sæson udstyret Venstre-ledelsen med et vigtigt frihedsbrev.

Da statsminister Mette Frederiksen forud for Socialdemokratiets sommergruppemøde lancerede sit budskab om, at pensionsalderen ikke skal blive ved med at stige i samme takt, gik hun solo i forhold til Venstre og Moderaterne i regeringen.

Dermed åbnede hun for en ny praksis, hvor regeringspartierne i højere grad kan melde frit ud, og den mulighed har Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose tænkt sig at benytte.

Der vil blive taget færre hensyn, når udspil skal fremlægges, og Venstre vil i det hele taget stå mere i egen ret frem mod næste valg – og dermed frigøre sig fra Socialdemokratiet, som borgerlige vælgere fortsat har svært ved at se som en naturlig samarbejdspartner.

Skiftet i Venstres position vil vælgerne komme til at se fremover. Og nøgleordet er netop "se".

For Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose har ikke tænkt sig at tale om taktik, strategi og fokusgrupper eller om sigtepunkter og arenaer, sådan som forgængeren Jakob Ellemann-Jensen gjorde i en lang række interviews. Uden at Venstres profil blev mere klar af den grund.

For Poulsen og Lose handler det om politik, og den skal fremlægges efter devisen: "Don't tell it – show it", præcis som det skete i Anders Fogh Rasmussens tid som Venstre-leder, hvor få, men nøje udvalgte, mærkesager fik vælgerne til at samle sig om partiet.

Det er derfor ikke tilfældigt, at der igen tales om udlændinge- og retspolitik i Venstre, som det skete på sommergruppemødet, hvor Troels Lund Poulsen argumenterede for højere straffe for voldskriminalitet.

Snart kommer sundhedsminister Sophie Løhde (V) og økonomiminister Stephanie Lose også til at spille nøgleroller i forhold til regeringens længe ventede udspil til en reform af sundhedsvæsenet.

Det er vigtigt at forstå, at Venstre ikke er på flugt ud af regeringen.

Thomas Larsen

Så sent som torsdag 22. august var et af partiets unge talenter, Morten Dahlin, der blandt andet er minister for byer og landdistrikter, med til at præsentere regeringens landdistriktsudspil.

Fremover skal Dahlin være med til at placere Venstre, så det ikke kapper forbindelsen til baglandet på landet, men samtidig kan appellere til vælgerne i landets provinsbyer og store byer.

Morten Dahlin indrammede selv ambitionen med det nye landdistriktsudspil med disse ord: "Mennesker skal kunne udfolde deres liv, som de vil, uanset om de bor på Vesterbro eller i Vojens".

Fremover vil det også blive understreget mere tydeligt, at Venstre er et blåt parti, og partiet kommer ikke til at gå til valg på en fortsættelse af SVM-regeringen.

Det er dog vigtigt at forstå, at Venstre ikke er på flugt ud af regeringen, for troen på, at næste valg resulterer i et rent blåt regeringsprojekt, er ikke stor i Venstre.

Hverken Troels Lund Poulsen eller Stephanie Lose ønsker at være afhængige af især Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti og igen blive en del af en dysfunktionel blå blok.

Af samme grund er vejen frem ikke nem, for uvisheden om, hvad der sker efter næste valg, er enorm.

Genopbygningen af Venstre er også kun lige begyndt, og Venstre-ledelsen risikerer et stykke tid endnu at skulle indkassere strafrenter fra de senere års massive uro i partiet. Allerede næste år truer et kommunalvalg, hvor det bliver svært at forsvare partiets borgmesterposter, og hvor mange af partiets stærkeste kandidater på forhånd har sagt, at de ikke stiller op igen.

Endelig tegner alt til, at Troels Lund Poulsen fortsætter som forsvarsminister – selv om en rokade i regeringen snart bliver en realitet.

Det vil give ham en stor talerstol i offentligheden i forhold til at kommentere udviklingen i krigen i Ukraine, og han vil i høj grad også blive chefarkitekten bag oprustningen af forsvaret.

Men han vil også være fastlåst i et ekstremt arbejdspres, som kan gøre det svært at tegne Venstres profil så klart, som han ønsker det.

På demokraternes konvent i Chicago talte tidligere præsident Barack Obama, og midt i jubelrusen advarede han sine partifæller om, at det bliver tæt løb mellem Kamala Harris og Donald Trump. Den er bestemt heller ikke hjemme for Troels Lund Poulsens Venstre, der er oppe mod både Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Moderaterne. Men sammen med Stephanie Lose er han kommet frem til det punkt, hvor Venstre kan få en ny start.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024