Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Kommentar af 
Jacob Bruun

Jeppe Søes korstog mod Moderaternes partitop handler om mere end dårlig ledelse

Balladen i Moderaterne vidner endnu engang om, at magt og politik uløseligt hænger sammen. Men skyldes de aktuelle historier, at arbejdsmiljøet hos Moderaterne faktisk er dårligere end andre steder? Meget tyder på, at de snarere skyldes en utilfreds Jeppe Søe, skriver Lars Løkkes tidligere særlige rådgiver Jacob Bruun, der også rådgav Løkke under regeringsforhandlingerne i 2022.  

Set fra min stol er det vanskeligt at finde en landingsbane, hvor Jeppe Søe kan fortsætte i Moderaterne, skriver Lars Løkke Rasmussens tidligere rådgiver, Jacob Bruun.
Set fra min stol er det vanskeligt at finde en landingsbane, hvor Jeppe Søe kan fortsætte i Moderaterne, skriver Lars Løkke Rasmussens tidligere rådgiver, Jacob Bruun.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Jacob Bruun
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Magt, medier og medarbejdere er en sprængfarlig cocktail.

Derfor ser vi desværre ofte historier om mistrivsel og ledelsesmæssige svigt blandt partierne på Christiansborg, senest hos Moderaterne.

Naturligvis skal Moderaterne først og fremmest kigge ind ad og vurdere, hvad de skal gøre anderledes. Partiet tilknytter nu blandt andet en erhvervspsykolog og etablerer en whistleblower-ordning.

Men begge dele er jo reelt symptombehandling.

Seksuelle krænkelser er aldrig i orden, og lumre jokes må man finde et andet publikum til end sine arbejdskollegaer. Punktum.

Tidligere blev det ignoreret eller slået hen, men nu bliver det heldigvis taget langt mere alvorligt. Målet er jo selvsagt en kultur, hvor den slags slet ikke finder sted, men dér er vi åbenbart ikke endnu.

Det er nok naivt at forestille sig, at hierarki, magt og hemmeligheder forsvinder fra Christiansborg.

Jacob Bruun

Men min påstand er, at der derudover også er nogle grundlæggende, strukturelle – og uløste – problemer, som nok reelt findes i mødet mellem magten, medierne og medarbejdere.

En hierarkisk og magtbaseret struktur gennemsyrer fortsat magtens epicenter på Christiansborg.

Magt er oftest et nulsumspil, hvor et parti (eller en politiker for den sags skyld) typisk opnår magt og indflydelse på andres bekostning. Og det sætter sig næsten uundgåeligt også i den måde, mennesker omgås hinanden.

Det kan desværre nemt føre til en hård tone ofte drevet af stress eller det pres, som præger hverdagen. Det udleves ofte i et hierarki, hvor der er langt fra de nyere medarbejdere til toppen af organisationen.

Meget viden har karakter af hemmeligheder, hvor nogle har viden, som andre ikke må få. Og de involverede er ofte medarbejdere og toppolitikere, som går langt mere op i politik, end de gør i ledelse.

Tonen kan, og skal, man gøre noget ved.

Læs også

Men det er nok samtidig naivt at forestille sig, at hierarki, magt og hemmeligheder forsvinder fra Christiansborg. Det bliver partierne nødt til at være ekstremt bevidste om i den måde, de interagerer med deres ansatte.

Man kan ikke bare lægge til grund, at medarbejdere anno 2024 helt naturligt accepterer det som en præmis for deres arbejdsliv.

Nu er problemerne kommet for en dag hos Moderaterne. Ligesom det tidligere er sket hos andre partier.

Men det er relevant at spørge, om aktuelle historier om dårligt arbejdsmiljø i Moderaterne alene skyldes, at arbejdsmiljøet rent faktisk er dårligere, end andre steder, eller om der også er andre forklaringer?

Selvfølgelig er der det. Der er i hvert fald andre forklaringer på, hvorfor Moderaternes personalesager pludselig oprulles for rullende kameraer.

Handler Jeppes Søes korstog alene om et opgør med en forkert ledelseskultur i partiet, eller handler det også om noget andet?

Jacob Bruun

Det synes efterhånden at stå mere og mere klart, at en stor del af ansvaret falder tilbage på Jeppe Søe (M).

Det var hans mails og beskeder, der begyndte at lække til pressen dagen efter den ministerrokade, hvor han endnu en gang blev forbigået.

Parti-medstifteren, som ellers i offentligheden blandt andet har været kendt som manden bag netfisse.dk, kæmper nu imod seksuelle krænkelser og mobning.

Men spørgsmålet, som jeg ikke kan lade være med at stille mig selv er, om Jeppes Søes korstog alene handler om et opgør med en forkert ledelseskultur i partiet, eller om det også handler om noget andet?

Det er næsten for tykt til at være tilfældigt, og det virker nærmest, som om han har gang i et bevidst opgør med partitoppen.

Tydeligt for enhver er det i hvert fald, at Moderaternes krise endnu langt fra er ovre.

Først og fremmest skal skårene klinkes i forhold til de berørte medarbejdere.

Læs også

Partiet er i gang med at tage en række initiativer, men det er langtfra sikkert, at alle medarbejdere vil synes, at det er tilstrækkeligt.

Men der er et mætningspunkt, hvor partitoppen ikke kan eller vil gøre mere. Derfra må den enkelte medarbejder jo i sidste ende gøre op med sig selv, om de ville trives bedre på en anden arbejdsplads.

For det andet, så mangler vi endnu at se de fulde politiske konsekvenser af sagen.

Indtil nu har det smadret regeringens sensommeroffensiv, og det vil helt sikkert også skade Moderaternes meningsmålinger.

Men ender det med, at Jeppe Søe må ud i et pinagtigt tilbagetog, hvor krav om en uvildig advokatundersøgelse og partisekretærens afgang pakkes sammen? Ender partiet med at blinke først og give de indrømmelser, som Søe kræver?

Eller ender han med at forlade Moderaterne, hvilket igen vil bringe regeringens indenrigspolitiske flertal i fare?

Set fra min stol er det vanskeligt at finde en landingsbane, hvor Jeppe Søe kan fortsætte i Moderaterne. Men det er heller ikke sikkert, at det er en ambition, som hverken han og partiledelsen har.

Det vil de kommende dage vise, men det betyder, at i kølvandet på en ledelseskrise lurer en potentiel regeringskrise.

Dramaet er langtfra slut endnu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bruun

Stifter og rådgiver, Bruun Advisory, fhv. særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024