Debat

Unge med handicap: Ny rammeaftale må ikke ende som et skalkeskjul for besparelser

Udenfor Christiansborgs mure kæmper unge med handicap dagligt for at få den nødvendige hjælp til at leve et værdigt liv, skriver William Korte, der frygter, at dele af den nye handicapaftale blot er et skalkeskjul for besparelser.

I stedet for at forringe vilkårene for unge med handicap, når vi forsøger at balancere budgetterne, skal vi turde at tænke stort og fremadskuende, skriver William
Korte.
I stedet for at forringe vilkårene for unge med handicap, når vi forsøger at balancere budgetterne, skal vi turde at tænke stort og fremadskuende, skriver William Korte.Foto: Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
William Korte
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi står ved en skillevej i dansk socialpolitik.

I årevis har vi forsøgt at lappe huller og administrere udgifter på det specialiserede socialområde. De økonomiske udfordringer har trukket tænder ud, og politikerne på Christiansborg har haft travlt med at sætte en prop i det økonomiske hul.

Men denne tilgang har været tilbageskuende og reaktiv. Vi har set os blinde på kortsigtede løsninger og brandslukning frem for at investere i en bæredygtig fremtid.

Brandslukning sikrer ikke fremtiden

Udenfor borgens mure kæmper unge med handicap dagligt for at få den nødvendige hjælp til at leve et værdigt liv.

De jonglerer med ansøgninger og fungerer som bindeled mellem en lang række aktører og institutioner — blot for at sikre en basal livsførelse.

Unge med handicap kæmper dagligt for at få den nødvendige hjælp til at leve et værdigt liv.

William Korte
Formand, Sammenslutningen af Unge Med Handicap

Imens frygter politikerne, at det specialiserede socialområde vil sluge kommunernes budgetter, og mange unge med handicap oplever, at det bliver sværere og sværere at få adgang til de nødvendige ydelser og den støtte, der kan sikre dem en plads i samfundet på lige fod med andre.

Med den nyligt vedtagne politiske rammeaftale er der blevet lagt op til en række initiativer, som skal sikre en faglig og økonomisk bæredygtig udvikling af området.

Men vi i Sammenslutningen af Unge Med Handicap, også kaldet SUMH, frygter, at 'økonomisk bæredygtighed' i denne sammenhæng blot er et skalkeskjul for besparelser.

Ja, rammeaftalen kan på nogle områder fungere som nødvendig brandslukning. Men hvis vi virkelig vil sikre fremtiden og et højt velfærdsniveau, må vi tage de retrospektive briller af og i stedet iføre os fremadskuende progressive investeringsbriller.

Dyre løsninger betaler sig

Det er tid til at investere i meningsfulde indsatser og processer, der modvirker, at vi igen står med behov for at slukke brande.

Det er en dyr løsning på kort sigt, men det er en investering, der vil betale sig mange gange tilbage. For når vi investerer i fremtiden, skaber vi et velfærdssamfund, der griber vores borgere, inden de falder, og sikrer, at de kan blive aktive og selvstændige deltagere i samfundet.

Læs også

Hos SUMH mener vi, at det er på høje tid, at vi tager en rettidig snak om selvstændiggørelse af unge med handicap, så de får den nødvendige støtte til at træde sikkert ind i voksenlivet.

Uanset om det gælder socialpolitik som fundament for uddannelse, beskæftigelse eller et aktivt fritidsliv, skal vi tænke langsigtet og investere i fremtidens velfærd.

Det handler ikke kun om at stoppe økonomiske huller, men om at skabe et samfund, hvor alle unge – med eller uden handicap – har mulighed for at udvikle sig og bidrage.

Invester i ungdommen

I stedet for at forringe vilkårene for unge med handicap, når vi forsøger at balancere budgetterne, skal vi turde at tænke stort og fremadskuende.

Det er tid til at skifte kurs og skabe en udviklende socialpolitik, der rækker ud over brandslukning.

William Korte
Formand, Sammenslutningen af Unge Med Handicap

Vi skal investere i vores ungdom nu, for det er investeringer, der vil komme os alle til gode i fremtiden.

Det er tid til at skifte kurs og skabe en udviklende socialpolitik, der rækker ud over brandslukning og økonomisk administration. Det er tid til at skabe en politik, der bygger bro til en bæredygtig fremtid for alle unge i Danmark.

Det er den tilgang, vi vil bære ind i samarbejdet i 'Sammen om Handicap'. Vi skal turde tage tiden til at udvikle det specialiserede socialområde, så området i fremtiden kan underbygge et selvstændigt ungeliv med muligheder.

Det skal vi gøre, mens vi holder tungen lige i munden i de forventeligt tekniske snakke om specialeplaner og takstmodeller.

Men vi skal huske, at vi står overfor udfordringer på området, som netop kræver en holistisk tilgang med fremadskuende perspektiv. Ikke kun tilbageskuende lapper.

Temadebat

Hvor lurer udfordringerne i den nye handicapaftale?

Regeringen har sammen med en række støttepartier indgået en rammeaftale, der udstikker retningen for handicapområdet nu og i fremtiden.

Men hvad bliver konsekvenserne af den nye handicapaftale, hvor lurer udfordringerne, og hvad tænker en række organisationer om aftalen?

Det søger Altinget Social svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

William Korte

Formand, Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH)
Lærerstuderende

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024