Før EU-topmøde: Forskere advarer mod hård migrantkurs

MIGRATION: Endnu et EU-forsøg på at lukke nye flygtninge- og migrantruter skal blandt andet diskuteres under topmødet på Malta. Men kontrol med grænserne har overskygget humanitære forpligtelser - og reelt kostet liv, lyder det i ny rapport.

Vestafrikanske migranter i Agadez, Niger, på vej videre til Libyen - for derfra at komme videre på Europa. 
Vestafrikanske migranter i Agadez, Niger, på vej videre til Libyen - for derfra at komme videre på Europa. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Kasper Frandsen

Rekordmange mennesker døde i 2016 på Middelhavet i forsøget på at nå Europa fra især Libyen, hvor 300.000 migranter og flygtninge stadig venter på at krydse havet.

Nærmere præcis mistede sidste år 4.500 mennesker livet i Middelhavet for at nå Europa. Og det skyldes især, at EU på flere fronter har sat hårdt ind for at bremse de to seneste års store strømme af flygtninge og migranter, hvor særligt den omdiskuterede Tyrkiet-aftale har spillet en central rolle.

Med Tyrkiet-aftalen, der giver mulighed for at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet fra EU, har man nemlig stort set lukket den tidligere hovedrute for flygtninge og migranter.

Men det har ikke bremset strømmen mod Europa. I stedet har EU’s migrations- og flygtningepolitik presset folk ud på farligere ruter, lyder en af konklusionerne i den spritnye DIIS-rapport ’Europa and the refugee situation – Human security Implications’.     

Der har været så meget fokus på kontrol af menneskestrømmene, at det har overskygge de humanitære forpligtelser, som vi har over for folk på flugt.

Ninna Nyberg Sørensen
Seniorforsker ved DIIS

”Det har især handlet om at vise resultater på hjemmebanen. Men der har været så meget fokus på kontrol af menneskestrømmene, at det har overskygget de humanitære forpligtelser, som vi har overfor folk på flugt,” siger seniorforsker fra DIIS Ninna Nyberg Sørensen, der én af de tre DIIS-forskere bag rapporten.

”Vi kan meget tydeligt se, at ruterne ændrer sig i forhold til de EU-stramninger, der har været. Og den politik har været en direkte årsag til, at mange migranter er presset ud på farligere ruter. Der er nogle etiske og menneskelige konsekvenser, der bliver overset her,” fortsætter hun.  

På EU-dagsordenen
2015 var et rekordår med cirka 1,3 millioner asylansøgere til EU. Men i 2016 ser antallet ud til at nå nogenlunde samme niveau. 

EU’s ledere mødes fredag til topmøde i den maltesiske hovedstad, Valletta, hvor især migration igen har topprioritet. Blandt andet skal man diskutere migranternes fortrukne rute til Europa, der går over Middelhavet fra Libyen til Italien.

For at bremse den irregulære migration fra Libyen præsenterede EU-Kommissionen en plan om et nyt program til cirka 1,5 milliarder kroner, der blandt andet skal bruges til bedre udstyr og træning af den libyske kystvagt.

”Det er afgørende, at vi allesammen gør mere,” sagde EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, i forbindelse med præsentationen af planerne for nylig.

Blandt andet er EU-kommissionen klar med et milliardbeløb til at styrke den libyske kystvagt og de sydlige grænser mod Niger og Tchad, som mange afrikanske migranter og flygtninge rejser op igennem. 

V: Indgreb står ikke alene
Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, mener sagtens, at regeringen og EU kan stå på mål for de stramninger, der er lavet.

”Men ikke dermed sagt, at der ikke kan gøres mere i nærområderne. Det kan der. Men vi bruger historisk mange penge på at sikre og hjælpe i nærområderne, og det skal vi fortsætte med," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Rapportens anbefalinger til at håndtere flygtninge- og migrantsituationen:

- EU og dets medlemdslande skal fortsætte og øge de humanitære indsatser, herunder redningsarbejdet i Middelhavet. Og så skal EU lave såkaldt sikre flugtruter for flygtninge og åbne for øget legal migration. For ifølge rapporten stopper en stram grænsekontrol ikke migration - i stedet tager folk andre ruter og går under jorden.

- Det øgede fokus på at bekæmpe menneskesmuglere må ikke underminere de mest sårbare flygtninge. Og på samme tid skal EU være opmærksom på de utilsigtede konsekvenser ved det nuværende forsøg på at kontrollere migrantionsstrømmende, fordi det er med til at give næring til menneskesmuglernes forretning, fordi folk bare søger andre veje til Europa.

- EU skal gøre mere for at finde en politisk løsning i Libyen. Et stabilt Libyen, der tidligere skabte arbejdspladser og muligheder for mange afrikanske migranter, ville gøre at færre ville tage den farlige rute over Middelhavet fra Libyen.

Kilde: EUROPE AND THE REFUGEE SITUATION - Human Security Implications af Ninna Nyberg Sørensen, Nauja Kleist & Hans Lucht, der alle er seniorforskere på DIIS.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024