Ingen undskyldning fra Fogh

ISTANBUL: Tyrkerne fik ikke en undskyldning for Jyllands-Postens muhammedtegninger. Fogh fordømte til gengæld både dæmonisering og censur.
Vi skal finde balancen, sagde den kommende Nato-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, til tyrkerne og den islamiske verden ved dagens dialogmøde i Istanbul.
Vi skal finde balancen, sagde den kommende Nato-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, til tyrkerne og den islamiske verden ved dagens dialogmøde i Istanbul.
Christian Juhl Mølgaard

"Ytringsfrihed er essentielt. Dyb respekt for religiøse følelser er også essentielt, og det er netop den balance, vi skal finde."

Således sagde Fogh ved OIC's dialogmøde i Istanbul. Tyrkerne fik i Foghs tale ikke den undskyldning, de havde set frem til, men Natos kommende generalsekretær sørgede for at udtrykke sin respekt for den muslimske verden: 

"Jeg respekterer islam som en af verdens store religioner såvel som dens religiøse symboler. Jeg respekterer religiøse følelser hos andre mennesker, og jeg må sige helt ærligt, at jeg aldrig selv ville have gengivet nogen religiøs figur, inklusive profeten Muhammed, på en måde, der kunne støde folks følelser," sagde Anders Fogh Rasmussen, der dermed videreførte sin retorik fra Muhammedkrisens glohede dage.

Åben og ærlig kommunikation
Samtidig lagde han vægt på vigtigheden af ytringsfrihed og sagde, at han finder al slags censur som værende den egentlige fjende for kulturel forståelse. 

"Jeg tror, det er essentielt for en positiv dialog, at vi kommunikerer åbent og ærligt. Vi behøver dialogen mellem kulturer baseret på forståelse og respekt," sagde Danmarks tidligere statsminister.

Ros fra R og S
Fra oppositionen lyder der rosende ord til Fogh efter talen i Istanbul.

"Det er begyndelsen på en ny Fogh, at han nu siger så klart, at ytringsfriheden skal håndteres, så den ikke skaber splittelse i samfundet - og at han har respekt for islam og for andres religiøse følelser," siger Margrethe Vestager (R) til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Hvis han havde sagt det til de muslimske ambassadører forud for Muhammedkrisen, så havde omverdenens syn på Danmark nok været et andet og bedre i dag."

Også Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, bakker op om Foghs tale i Istanbul. Han kalder den både rigtig og nødvendig i forhold til den opgave, den nu tidligere danske statsminister skal løse i Nato:

"Nu siger Fogh omsider, at det aldrig har været hans eller Danmarks opfattelse, at man skal bruge ytringsfriheden til at krænke de mange millioner med muslimsk tro.
Det kunne han med fordel have sagt til de muslimske diplomater - så havde yderligtgående islamister ikke kunnet bruge det som anledning til at brænde danske ambassader ned," slutter Mogens Lykketoft.

Dokumentation

Anders Fogh Rasmussens tale ved dialogmødet i Istanbul:

"Jeg er meget glad for, at jeg får denne mulighed for at besvare jeres spørgsmål med hensyn til den rette balance mellem ytringsfrihed og respekt for religiøse følelser. Som I alle ved, så har jeg en del erfaring på det område, og jeg vil gerne dele mine tanker med jer."

"Jeg mener, det er essentielt for en positiv dialog, at vi kommunikerer åbent og ærligt. Vi har brug for en dialog mellem kulturer og religioner baseret på gensidig respekt og forståelse. Og jeg tror på, at alle former for censur er den egentlige fjende for dialog og øget forståelse."

"Fordomme skal konfronteres og udfordres lige på. De skal ikke skjules, ikke ignoreres, ikke benægtes eller afvises. Det er derfor, at ytringsfrihed er forudsætningen for en åben og ærlig dialog og - efter min mening - er den også essentiel, hvis vi gerne vil opnå langvarig, fredelig udvikling. Vi bør tale åbent, og vi er alle ansvarlige for at administrere ytringsfriheden på en sådan måde, at vi ikke opfordrer til had og ikke er skyld i splittelse i vores samfund."

"Jeg vil gerne bruge denne lejlighed til at kommentere direkte på sagen med tegningerne i Danmark. Min holdning var klar før, under og efter krisen. Jeg fordømmer alle handlinger, der forsøger at dæmonisere mennesker på baggrund af deres religion eller deres etniske baggrund. Jeg respekterer islam som en af verdens store religioner såvel som islams religiøse symboler. Jeg respekterer andre menneskers religiøse følelser."

"Jeg må sige til jer, at som følge af det, ville jeg aldrig selv afbilde nogen religiøs figur - inklusiv profeten Muhammed - på en måde, som kan såre andre menneskers følelser. Jeg var samtidig dybt ulykkelig over, at tegningerne blev set af mange muslimer som et forsøg fra Denmark på at håne, fornærme eller vise disrespekt over for islam eller profeten Muhammed. Intet kunne ligge mig mindre på sinde."

"Jeg vil også gerne understrege, at gennem min periode som Nato-generalsekretær, vil jeg holde nøje øje med de religiøse og kulturelle følsomheder i de forskellige samfund, som befolker vores stadig mere pluralistiske og globaliserede verden. Som Nato-generalsekretær vil en af mine hovedprioriteter være at etablere og intensivere dialog og samarbejde med den muslimske verden. Jeg anser det for at være et særligt ansvar for mig, og jeg tror også, at jeg har en personlig indsigt i vigtigheden af en tæt dialog mellem civilisationer."

"Så jeg er enig med Dem, hr. ordstyrer: Ytringsfrihed er essentiel. Dyb respekt for personlige religiøse følelser er også essentiel, og det er præcis den balance, som vi skal ramme."

Kilde: Jyllands-Posten


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024