K og R kritiske over for hævelse af selskabsskat

UDSPIL: Lene Espersen og Margrethe Vestager ser med skeptiske øjne på S og SF's skatteforslag.
Christian Juhl Mølgaard

Socialdemokraterne og SF har løftet en flig af deres skatteudspil, der fremlægges fredag. Partierne ønsker blandt andet at hæve selskabsskatten fra 25 til 28 procent - igen. 

Virksomheder og højtlønnede vil flytte
Såvel erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) som De Radikales leder Margrethe Vestager er skeptiske over for forslaget:

"Det vil gøre Danmark fattigere. Hvis selskabsskatten sættes op, så vil virksomhederne flytte produktion til udlandet. Og dermed mister vi indtægter fra selskabsskat. Vi mister også arbejdsplader og dermed skat på løn," siger Lene Espersen til jp.dk.

En 'klimaklog' tilgang
Den problematik er dog ikke den væsentligste, mener Margrete Vestager (R). Hun argumenterer i stedet for, at 'grønne' virksomheder skal belønnes:

"Man kan argumentere som de borgerlige og sige, at man flytter flere arbejdspladser fra Danmark, fordi udlandet bliver mere konkurrencedygtigt, når vi hæver selskabsskatten, men det er ikke den vigtigste pointe," siger hun til politiken.dk og fortsætter:

"Vi skal gøre mere for at belønne de virksomheder, der har en grøn profil. Det er en bunden opgave, at Danmark omstilles i en mere klimaklog retning. På sigt kommer der også et rigtig stort verdensmarked for grønne løsninger med mange arbejdspladser."

Selskabsskatten i Danmark blev i 2006 sænket til fra 28 til 25 procent.

Dokumentation
Uddrag af S og SF's udspil:
FAIR FORANDRING - STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER


2. Reform af selskabsskatten
Regeringen har to gange nedsat eller omlagt selskabsskatten siden 2001. Det har sænket indtægterne fra selskabsskatten med 2,2 mia. kr. Uden nogen særlig konkurrencemæssig begrundelse.

Den danske selskabsskat ligger nu ligefrem under niveauet i de lande, vi normalt konkurrerer med. Selskabsskattelettelserne er tilmed gået til de dele af dansk erhvervsliv, der er mindst konkurrenceudsatte og gør mindst for at styrke holdbar vækst og beskæftigelse i Danmark, f.eks. de store banker og olieselskaberne i Nordsøen.

Almindelige konkurrenceudsatte produktions-virksomheder betaler derimod kun en begrænset del af selskabsskatten - og har ikke haft gavn af regeringens politik.

Boks III: Dansk selskabsskat helt i bund
Selskabsskatten i Danmark er 25 pct. Det er lavere end i de 15 oprindelige, vesteuropæiske EU-lande vi normalt sammenligner os med, herunder vores nærmeste konkurrenter i Tyskland og Sverige. I EU-15 har kun Irland lavere selskabsskat end Danmark. Ellers er det alene de østeuropæiske medlemslande, der har sat selskabsskatten længere ned end Danmark.

Socialdemokraterne og SF vil sikre, at erhvervslivet samlet set bidrager lige så meget som førhen. Vi vil samtidig sikre finansiering af et nyt fradrag for klimainvestering i de virksomheder, der satser på omstilling. Det skal ske gennem en reform af selskabsskatten.

Reformen vil først blive gennemført, når væksten i dansk økonomi vender tilbage. Den vil ikke svække dansk konkurrenceevne og beskæftigelse. Men sikre at de virksomheder, der betaler for lidt - eller har fået for meget - yder et rimeligt bidrag. I den forbindelse forbeholder vi os ret til at gennemføre en mindre forøgelse af skattesatsen, som led i reformen for at begrænse gevinsten i banker og olieselskaber.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden, bestyrelsesmedlem, FCK kvindehold
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024