Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Grundloven skal ændres, så udlandsdanskere kan få stemmeret

FIK DU LÆST: Danske statsborgere i udlandet betaler skat uden at have nogen rettigheder. Vi skylder dem en grundlovsændring, så de kan stemme til danske valg, skriver Bertel Haarder.

Udlandsdanskere er ofte mere nationale
og fædrelandskærlige end hjemmedanskere, oplever Bertel Haarder.
Udlandsdanskere er ofte mere nationale og fædrelandskærlige end hjemmedanskere, oplever Bertel Haarder.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommentaren blev bragt første gang 22. juni.

Den danske Grundlov er næsten umulig at ændre. Men det lykkedes trods alt at få flertal ved en folkeafstemning, da det drejede sig om ligestilling mellem prinser og prinsesser i arvefølgen. Fordi det ikke blev blandet sammen med alle mulige andre emner, der kan rejse tvivl og mistro.

Et emne, der på samme måde bør kunne samle det nødvendige flertal, er stemmeretten for den kvarte million danskere, der bor udlandet og dermed ikke opfylder Grundlovens krav om bopæl i landet.

I næsten alle andre vestlige lande har statsborgere, der bor i udlandet, stemmeret som alle andre

Bertel Haarder

De er fuldt ud lige så danske som vi, der bor herhjemme. Det er min erfaring, at de ofte er mere nationale og fædrelandskærlige end hjemmedanskere. Mange af dem er af stor værdi for Danmark. De repræsenterer os, de arbejder og henter penge hjem til os, de dygtiggør sig til gavn for os alle, og næsten alle er gode ”ambassadører”, der klarer sig godt og skaber respekt for Danmark og danskerne.

Næsten alle følger dagligt med i, hvad der foregår i deres hjemland. Derfor vil de naturligvis gerne have stemmeret ligesom os andre.

Alligevel har udlandsdanskerne kun stemmeret i op til to år efter udrejsen.  To års-begrænsningen er administrativt fastsat ud fra en fortolkning af Grundloven.

Kravet om ”bopæl i riget” kan godt forklares historisk. Begrænsningen havde utvivlsomt at gøre med nationalitetskampen og ønsket om, at især tyskere, der var blevet statsborgere i helstatens tid, ikke skulle kunne være med til at bestemme i Danmark, hvis de ikke boede i landet.

Dertil kommer, at kontakten til hjemlandet i tidligere generationer var langt mere begrænset end i dag, hvor udlandsdanskere typisk bevarer kontakten med deres danske netværk gennem hyppige besøg i Danmark og ivrigt følger med i, hvad der sker i Danmark via internettet og de sociale medier.

Læs også

To tredjedele af dem betaler skat i Danmark i et eller andet omfang uden at have nogen rettigheder. De er kort sagt pæredanske. Begrundelsen for begrænsningen er simpelthen forældet i en globaliseret tid.

I næsten alle andre vestlige lande har statsborgere, der bor i udlandet, stemmeret som alle andre. Deres grundlove er meget lettere at ændre, og der er ikke har noget bopælskrav. Det gælder eksempeliv de andre nordiske lande.

Man kunne forstå begrænsningen, hvis det var lettere at blive statsborger i Danmark, end i de fleste andre lande. Men det forholder sig modsat.

Lad os dog få ændret Grundloven på dette ene punkt, som betyder så meget for så mange danske statsborgere

Bertel Haarder

Man skal i Danmark igennem en umådelig langvarig og grundig proces, som blev strammet kraftigt op, da jeg selv var integrationsminister 2001 - 2005. Derfor er det aldeles risikofrit at lade stemmeretten følge statsborgerskabet.

Lad os dog få ændret Grundloven på dette ene punkt, som betyder så meget for så mange danske statsborgere.

Hvis det køres isoleret gennem Folketinget med meget bredt flertal og derefter vedtages endeligt i det nye Folketing efter et valg, så skal det forelægges vælgerne ved en folkeafstemning. Hvis sidstnævnte foretages sammen med et folketingsvalg, skulle det være muligt at opnå de 40 procent ja-stemmer, der kræves.

Det tager tid, så det er med at komme i gang!

Indtil da gælder det om at strække grundlovens bopælskrav så langt som overhovedet muligt ved at ændre 2-årsbegrænsningen til en 12-års begrænsning samt ved at fritage flere grupper end i dag for kravet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Medlem af det Nordiske Grænsehindringsråd, fhv. MF, MEP og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024