Afdækning af Rebild-sag vinder en Cavling

PRIS: Journalist Asbjørn With fra Nordjyske Medier har vundet journalisternes hæderspris Cavling 2012 for sin afdækning af Rebild-sagen.
Foto: Thomas Tolstrup/Dansk Journalistforbund
Kasper Frandsen

Cavlingprisen 2012 er gået til Asbjørn With fra Nordjyske Medier for sin dækning af en "udygtig, magtfuldkommen og selvtilstrækkelig forvaltningskultur" i Rebild Kommune.

Over 130 artikler har Asbjørn With skrevet om Rebild-sagen.

"Konsekvenserne af din journalistik er særdeles synlige på rådhuset i Støvring, hvor fire topchefer er skiftet ud - og hvor en ekstern undersøgelse har påvist fejl i to tredjedele af 862 sociale sager. Et nærmest bundløst hykleri af tilsyneladende pænhed, ordentlighed og gode viljer er trevlet op," motiverer tv-vært, journalist Kurt Strand, der er Cavling-formand og fortsætter:

"Samtidig repræsenterer den noget både løfterigt og fremadskuende, fordi den bør minde os alle om journalistikkens grundlæggende værdier - og vise, at især lokaljournalistik sagtens kan være andet end hurtig copy-paste, slet skjult tekstreklame eller pr for magtfulde lokalpolitikere."

De andre nominerede var blandt andet Hans Davidsen-Nielsen og Bo Maltesen, Politiken, for deres afsløringer af Skatteministeriets rolle i statsministerparrets skattesag samt Kaare Gotfredsen, Lasse Ravnø og Jonatan Placing, TV 2, for deres afdækning af politisvigt og manglende bekæmpelse af narkokriminalitet på Vesterbro i København og i Sandholmlejren i Nordsjælland.

Prisoverrækkelsen foregik i Bibliotekssalen i Rundetårn i København. Pressens minister, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), deltog også, ledsaget af de sædvanlige PET-agenter.

Cavling-komiteen består af formand Kurt Strand, freelance, Abelone Glahn, A-Media, Marianne Nielsen, Ekstra Bladet, Kirsten Pilgaard, Nordjyske Medier, og Torben Møller, DR Midt & Vest.

Dokumentation

Seneste ti års Cavling-prisvindere:

2012: Asbjørn With, Nordjyske Medier, for i over 130 artikler at have kulegravet Rebild Kommunes svigt i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til handicappede.

2011: Ulrik Dahlin, Anton Geist, Information, for journalisternes mere end 100 artikler, hvori de har påvist, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

2010: Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og fotograf Stine Larsen, Jyllands-Posten, for featureserien "Hjem fra krigen", der er et tankevækkende indblik i fysisk og psykisk lemlæstede soldaters tilværelse, efter at de er vendt hjem fra krig.

2009: Jesper Tynell, DR, for i radioprogrammet Orientering på P1 at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget.

2008: Morten Frich, Morten Crone og Jesper Woldenhof samt fotojournalist Erik Refner, Berlingske Tidende

2007: Journalist Peter Øvig Knudsen for hans bøger om Blekingegadebanden.

2006: Olav Hergel og fotojournalist Miriam Dalsgaard, Politiken, for deres artikelserie fra asylcentret Kongelunden ved København om de forhold, som flygtninge - og især deres børn - lever under.

2005: Christian Andersen og Michael Klint, DR, deres DR-dokumentar "Hævet over mistanke", som understreger vigtigheden af undersøgende og samfundsrelevant journalistik i en tid, hvor flygtige og let fordøjelige udsendelser præger en stor del af sendefladerne på dansk tv.

2004: Miki Mistrati og Thomas Stokholm, Bastard Film, samt Jeppe Facius og Anders-Peter Mathiasen, Ekstra Bladet, for deres indslag i TV2 og artikler i Ekstra Bladet i den såkaldte Dan Lynge-sag.

2003: Charlotte Aagaard og Jørgen Steen Nielsen, Information, samt Bo Elkjær, Ekstra Bladet, for deres artikler om det demokratiske beslutningsgrundlag for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

2002: Morten Pihl og Jakob Priess-Sørensen, BT, for deres artikler om de besynderlige forhold i den såkaldte mønsterkommune Farum - og ikke mindst deres afsløringer af borgmester Peter Brixtoftes forvaltning af kommunen og dens økonomi.

 

Kilde: Dansk Journalistforbund

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024