Biodiversitetsrådet anbefaler stop for bundtrawl i beskyttede havområder

Fiskeri med bundslæbende redskaber bør ikke foregå i beskyttede havområder, hvis man vil værne om biodiversiteten, lyder det fra Biodiversitetsrådet i nyt notat.

Fiskeri med bundslæbende redskaber bør ikke anvendes i beskyttede havområder, lyder det fra Biodiversitetsrådet i nyt notat.
Fiskeri med bundslæbende redskaber bør ikke anvendes i beskyttede havområder, lyder det fra Biodiversitetsrådet i nyt notat.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Hvis man reelt vil beskytte biodiversiteten i de danske farvande, bør man ikke fiske med bundslæbende redskaber i beskyttede havområder.

Sådan lyder konklusionen endnu engang fra Biodiversitetsrådet i et nyt notat.

"Omfattende international videnskabelig litteratur dokumenterer, at fiskeri med bundslæbende fiskeredskaber skaber fysisk forstyrrelse på havbunden og påvirker en lang række arter, der lever på og i havbunden," siger Niels Madsen, der er medlem af Biodiversitetsrådet og professor ved Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.

Fiskeri med bundslæbende fiskeredskaber skaber fysisk forstyrrelse på havbunden og påvirker en lang række arter.

Niels Madsen
Medlem af Biodiversitetsrådet og professor ved Aalborg Universitet

I dag bliver der ifølge Biodiversitetsrådet fisket med bundtrawl i cirka 42 procent af det danske havareal.

I de omtrent 30 procent beskyttede havområder, bliver der fisket med bundslæbende redskaber i en tredjedel af arealet, vurderer rådet.

Men det skal der ændres på, hvis Danmark reelt skal beskytte havbundens biodiversitet og leve op til målene i EU's biodiversitetsstrategi, siger Niels Madsen i en pressemeddelelse.

"Hvis beskyttede områder skal kunne opfylde deres formål og effektivt bidrage til at forbedre den marine biodiversitet, må disse områder også være fri for fysisk forstyrrelse fra fiskeri,” understreger Niels Madsen, der er medlem af Biodiversitetsrådet og professor på Aalborg Universitet.

Hos Danmarks Naturfredningsforening bakker souschef Ida Marxen Søndergaard om, at der bør sættes en stopper for bundtrawl i beskyttede havområder.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024