Analyse af 
Martin Breum

Breum: Frygt for Rusland og Arktisk Råds fremtid prægede arktisk megakonference i Island

2.000 politikere, diplomater og forskere stod midt i dilemmaet på Island: Risikoen for et langvarigt brud med Rusland truer tre årtiers indsats for samarbejde og fred.

Tobias Elling Rehfeld, der ses med sin telefon nederst i højre hjørne, deltog på den arktiske megakonference i Island, men uden at flage med den ambassadørtitel, som Grønland bestrider.
Tobias Elling Rehfeld, der ses med sin telefon nederst i højre hjørne, deltog på den arktiske megakonference i Island, men uden at flage med den ambassadørtitel, som Grønland bestrider.Foto: Arctic Circle
Martin Breum

Snigende militarisering længst mod nord og dyb usikkerhed om Ruslands intentioner martrer lige nu det politiske miljø i Arktis. 

Flere end 2.000 politikere, diplomater, forskere og militære ledere fra de arktiske nationer plus Kina, Storbritannien og talrige andre nationer var i efterårsferien samlet til Arctic Circle Assembly, en årlig konference om Arktis i Reykjavik.

Her blev de presserende diskussioner om klimaet, miljøbeskyttelse og de arktiske folkeslags ve og vel tydeligt overskygget af endnu mere uafvendelige, alvorstunge udvekslinger om Natos rolle i Arktis, russiske cyberangreb og risikoen for diplomatisk kollaps.

Al politisk kontakt med Rusland i Arktis har været aflyst siden Ruslands invasion i Ukraine, og skarpe økonomiske sanktioner er i stedet rettet mod Ruslands arktiske guldkalv: Udvindingen af olie, gas og andre ressourcer i de arktiske provinser.

Vi oplevede under 2. verdenskrig, hvordan Danmark blev afskåret fra os, da I blev besat af tyskerne, og vi er bange for, at det skal gentage sig med russerne.

Pipaluk Lynge
Formand for udenrigsudvalget, Inatsisartut

Moskva har i frustration søgt nye partnerskaber med Kina, Indien og andre lande i det globale syd, og frygten for et endegyldigt kollaps i samarbejdet breder sig i de syv vestlige lande i Arktis; USA, Canada, Kongeriget Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.

Som Færøernes udenrigsansvarlige Høgni Hoydal udtrykte det: "Midt i den elendige situation med krig i Ukraine og Mellemøsten skal vi huske, at vi har brugt 70 år på at opbygge et internationalt, regelbundet samarbejde i Arktis, både om fisk og andre ressourcer, som bygger på international lov og rettigheder."

"Vi lægger stor vægt på, at vi ikke smider alt det på gulvet. Vi må finde en måde, hvor vi ikke udelukker Rusland fuldstændigt," sagde han til mig midt i vrimlen i Harpa, Reykjaviks glitrende koncertpalads.

Dilemmaet synes næsten uløseligt: Udviklingen i Arktis går rasende stærkt. Isen forsvinder, den frosne jord tør, og alle vil have adgang til rigdommene. Der er akut behov for fælles indsatser til forebyggelse af ufred, oliekatastrofer og til gavn for de arktiske folkeslag, klimaet, planter og dyr. Alt sammen kræver samarbejde med Rusland, men udsigterne er historisk ringe.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arktis

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024