Breum: Ny storfilm løfter det grønlandske krav om afkolonisering til nye højder
I sidste uge fik den danske fortælling om relationen til Grønland et nyt unikt modspil af grønlandske Aaju Peter og dokumentarfilmen Twice Colonized. Her leveres et indblik i den grønlandske vrede og det intense ønske om forandring, skriver Martin Breum.
Martin Breum
Forfatter, journalist (med fokus på Arktis)Lad os antage, at et flertal af vælgerne i Danmark fortsat deler den opfattelse, at Danmark i Grønland i det store hele har handlet "i den bedste mening" og "til gavn for Grønland". Fortællingen modsiges ihærdigt af mange grønlændere, forskning, litteratur og medier, men den har mere end 100 år bag sig og stadig godt fat.
Denne danske konsensus om historiens rette fortolkning har løbende understøttet danske regeringers håndtering af relationen til Grønland, og et flertal på Christiansborg har som oftest bakket op, også når samarbejdet ikke har udviklet sig til Grønlands tilfredshed.
Men måske er forandring på vej – som i Canada, Sverige, Norge og Finland, hvor forholdet til de oprindelige folkeslag i Arktis også er til fornyet bearbejdning.
Onsdag i sidste uge fik den danske fortælling om relationen til Grønland eksempelvis nyt unikt modspil af grønlandske Aaju Peter, 62, og den ny sejrrige dokumentarfilm Twice Colonized. Her leveres et omgående forståeligt indblik i den grønlandske vrede og det intense ønske om forandring.
Filmen blev modtaget med stående ovationer i en udsolgt DR-koncertsal – udvalgt, som den var, blandt hundredvis af konkurrerende værker som åbningsfilm ved CPH:DOX, en af Europas største festivaler for dokumentarfilm.
Filmens nordamerikanske premiere fandt sted på Sundance Film Festival i januar, en af de mest prestigiøse i USA. Filmen vises nu i en stribe biografer; senere på DR.
Et interessant perspektiv åbner sig: Hvad sker der, hvis den danske offentlighed for alvor får dybere forståelse for de psykiske ar, vreden og traumerne, som i årtier har understøttet selvstændighedstrangen og senest "decolonize"-bevægelsen i Grønland?
Filmen forbinder med kompetente greb seerens eget følelsesregister direkte med Aaju Peters smerte og vrede
Martin Breum
Forfatter og journalist