By & Havn optager ny gæld for at betale renteomkostninger efter "brydningsår"

Københavns byudviklingsselskab har for andet år i træk ikke kunne betale renterne på deres eksisterende milliardgæld. Nu optager selskabet ny gæld for at betale renteomkostningerne.

Investeringer i Lynetteholmen udgør omkring en milliard af selskabets nye gæld. 
Investeringer i Lynetteholmen udgør omkring en milliard af selskabets nye gæld. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Fordoblede renter medfører nu en ekstraregning for selskabet By & Havn, der står for størstedelen af byudviklingen i København.

Det fremgår af selskabets årsregnskab for 2022, der blev offentliggjort fredag morgen. 

Allerede i 2021 oversteg gældsomkostningerne selskabets indtjening og det gentager sig i år. Driftsindtægterne har indbragt 218 millioner, hvilket er en stigning på ti procent fra sidste år. Det dækker dog kun lidt over en tredjedel af de drastisk stigende gældsomkostninger, der i 2022 har kostet selskabet 636 millioner. 

Derfor har selskabet optaget ny gæld for at betale renteomkostningerne.  

Fakta

By og Havn er et byudviklingsselskab, der er ejet 95 procent af Københavns Kommune og 5 procent af staten. Formålet med selskabet er at bruge byudviklingsprojekter og byggeretter til at finansiere store infrastrukturprojekter i hovedstaden.  

Selskabet blev stiftet i 2007 med en gæld på 4 milliarder, de overtog fra Ørestadsselskabet. Siden er blandt andet metroen og Lynetteholmen blevet finansieret gennem By og Havn. 

"Vi har været i en god periode, hvor det kunne lykkes at betale renteomkostningerne. Nu er vi en periode, hvor det ikke lykkes - hverken i 2022 eller i 2023. Men når Lynetteholm kommer i gang med jordindtægterne igen, kommer vi tilbage. Om det er om to, tre eller fem år, det kan jeg ikke sige," lyder det fra selskabets økonomichef, Carsten Boll.   

By & Havn lagde i 2022 yderligere halvanden milliard kroner til deres nominelle gæld, der nu løber op i 13,7 milliarder kroner. Af den nystiftede gæld kommer cirka en milliard fra etableringen af Lynetteholmen.  

Af årsregnskabet kan man desuden læse, at By & Havn kommer ud af 2022 med et overskud på knap 1,2 milliarder kroner. En stor del af overskuddet skyldes dog en markedsværdiregulering af selskabets gæld på 2,3 milliarder. Ses bort fra reguleringen, kommer selskabet ud med over en milliard i minus.  

"Det vigtige tal er den negative milliard før markedsværdireguleringen af gælden. Reguleringen er en regnskabsteknisk post, som interagerer med milliarden, og så ser det godt ud på 1,2 milliarder. Men det er den negative milliard, der er afgørende," siger professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh og fortsætter:  

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024