Byggebranche og forsker: Uvished om CO2-krav får konsekvenser for både klima og økonomi

Manglende klarhed om de CO2-krav til byggeriet, der skal gælde fra årsskiftet, har sat forskningen i stå på Build-instituttet, og det kan blive en hovedpine for byggebranchen, mener forskningsleder. Også Danske Arkitektvirksomheder og Bygherreforeningen ser alvorlige udfordringer. 

Fra næste år skal CO2-loftet til byggebranchen sænkes. Branchen vil selv have en ambitiøs regulering, men regeringen har ikke meldt noget ud endnu. 
Fra næste år skal CO2-loftet til byggebranchen sænkes. Branchen vil selv have en ambitiøs regulering, men regeringen har ikke meldt noget ud endnu. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det kan allerede have haft alvorlige konsekvenser, at der endnu ikke er antydningen af klarhed om, hvor stram klimareguleringen af byggebranchen bliver fra årsskiftet.

Det vurderer Harpa Birgisdottir, professor og leder af Build-instituttet på Aalborg Universitets forskning i bæredygtigt byggeri.

“Når det hele skal ske lige pludselig og meget hurtigt, så øger man også risikoen for fejl," siger Harpa Birgisdottir.

Hun har sammen med Build-instituttet været helt central i udformningen af de værktøjer, som byggebranchen bruger til at leve op til de allerede eksisterende klimakrav til byggeriet.

For hver dag, der går, koster det på CO2-udslippet, fordi forhastede forløb giver dårligere løsninger  

Henrik L. Bang
Direktør i Bygherreforeningen

De værktøjer, vejledninger og data om byggevarer skal videreudvikles, hvis branchen skal have en realistisk mulighed for at leve op til de skærpede krav, som der ventes indført fra årsskiftet.

Men siden jul har en del af Build-forskernes arbejde været sat på lavblus som en direkte konsekvens af uklarheden om den kommende regulering, fortæller Harpa Birgisdottir.

"De projekter, vi skal sætte i gang, er sat på stand by. Vores forskningsudvikling til branchen er sat om ikke på pause så ned i et meget langsomt tempo. Vi er nu i andet kvartal, hvor vores forberedende arbejde til de nye klimakrav i byggeriet ikke er blevet sat i gang," siger hun.

{{toplink}}
Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024