Byggeriet af almene boliger er tæt på et historisk lavpunkt

Antallet af påbegyndte almene boliger er det næst laveste i tæt på 75 år, viser nye tal. Både boligselskaber og arkitektvirksomheder kræver politisk handling.

Det skorter på byggeriet af nye almene boliger, viser nye tal fra Danske Arkitektvirksomheder. Billedet er fra Domeas almene boligforening Orienten i Københavns Nordhavn, der blev indviet i 2020.
Det skorter på byggeriet af nye almene boliger, viser nye tal fra Danske Arkitektvirksomheder. Billedet er fra Domeas almene boligforening Orienten i Københavns Nordhavn, der blev indviet i 2020.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen Boddum

Blandet byggeri og billige boliger er på den politiske dagsorden, men de tørre viser, at det går i stik modsat retning af de politiske hensigtserklæringer, når det kommer til byggeriet af almene boliger.

En ny analyse fra Danske Arkitektvirksomheder viser, at antallet af påbegyndte almene boliger er det næst laveste i tæt på 75 år.

Tallene får både Danske Arkitektvirksomhederne og Boligselskabernes Landsforening til at kræve, at Folketinget gør noget. De to organisationer er enige om, at årsagen til det lave antal nye almene boliger er det såkaldte maksimumbeløb.

Vi forventer et boligpolitisk udspil fra regeringen i efteråret, hvor maksimumbeløbet bliver sat op,

Bent Madsen
Administrerende direktør, Boligselskabernes Landsforening

Det politisk fastsatte beløb sætter en øvre grænse for, hvor meget alment byggeri må koste, og grundpriser, materialepriser og byggeomkostninger i det hele taget er i de senere år steget så meget, at nye almene projektet igen og igen ramler ind i maksimumbeløbet og bliver afvist.

”Vi kan jo se, at der er sager, der falder på maksimumbeløbet. Helt konkret. Det er en virkelig bekymrende tendens, hvis vi f.eks. vil have, at en by som København skal have blandet byggeri og være til at bo i for folk med almindelige indtægter,” siger Bent Madsen.

I andre storbyer i Europa er der ifølge EU-Kommissionens genvalgte formand, Ursula von der Leyen, tale om en veritabel boligkrise, fordi folk med almindelige indtægter ikke længere har råd til en bolig. Ursula von der Leyen bebudede derfor en særlig EU-boligkommissær, da hun i juli blev genvalgt.

Hver femte europæer mellem 25 og 34 år med fast arbejde, bor stadig hos forældrene, fordi det er for dyrt at flytte hjemmefra.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024