Chok-lav deltagelse ved parlamentsvalget i flere lande

EP2014: Kun 13 procent af slovakkerne mødte frem på valgstederne, og de er ikke de eneste, der sætter bundrekord i stemmeprocenter ved europaparlamentsvalget, viser første opgørelser.
Joseph Daul, leder af de konservative i parlamentet, EPP, stemte i Alsace. I Frankrig gik stemmeprocenten op, hvilket var med til at sikre, at den europæiske valgdeltagelse forbliver stabil på trods af magert fremmøde i flere lande.
Joseph Daul, leder af de konservative i parlamentet, EPP, stemte i Alsace. I Frankrig gik stemmeprocenten op, hvilket var med til at sikre, at den europæiske valgdeltagelse forbliver stabil på trods af magert fremmøde i flere lande.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En række europæiske lande har været vidne til den laveste valgdeltagelse nogensinde ved årets valg til Europa-Parlamentet.

Det viser de første opgørelser af stemmeprocenterne fra de 28 EU-lande, som Europa-Parlamentet har samlet.

Mindst opbakning til valget har der været i Slovakiet, hvor kun 13 procent af vælgerne fik bevæget sig til valgstederne. Det var også kun hver femte stemmeberettiget tjekke, polak og slovener, der mødte op.

Men også lande med tradition for meget større valgdeltagelse som Cypern og Malta har registreret det laveste fremmøde nogensinde.

Status quo bevares 
Traditionen tro var fremmødet størst i Belgien og Luxembourg, hvor det er obligatorisk at stemme. Begge steder gik 90 procent af vælgerne til urnerne.

Fakta

Sådan lå stemmeprocenten i EU

De fem højeste
1. Belgien 90 %
2. Luxembourg 90 %
3. Malta 74,81 %
4. Italien 60 %
5. Grækenland 57,4 %

De fem laveste
1. Slovakiet 13 %
2. Tjekkiet 19,5 %
3. Slovenien 21 %
4. Polen 22,7 %
5. Kroatien 24,3 %

Se alle 28 lande her

Dette er foreløbige tal. 


Kilde: Europa-Parlamentet

Den overordnede stemmeprocent spås at blive næsten den samme, som sidst europæerne gik til valg, nemlig 43,11 procent mod 43 procent sidst. Det er blandt andet Tyskland og Frankrig, som har set en lille fremgang i valgdeltagelsen.

"For første gang siden 1979 er den nedadgående tendens blevet vendt," siger Jaume Duch, der er parlamentets talsmand.

Han risikerer dog at glæde sig for tidligt, da tallet som nævnt bygger på prognoser. De endelige stemmetal foreligger først senere.

<iframe height=371 width=450 src="//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheets/d/1M82fho5RZo4bsq1reTmHyvCOzPCcD6DPqq48XrBcZwU/gviz/chartiframe?oid=751189253" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>Kilde: Europa-Parlamentet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024