COP27-dagbog fra ungdomsdelegat: Aftaleteksten nævner slet ikke hovedproblemet

Læs sidste indlæg i 23-årige Nadia Gullestrups dagbog om hendes oplevelser som ungedelegeret til COP27 i Sharm el-Sheikh.

Nadia Gullestrup er en af to danske ungdomsdeletager, der repræsenterer den danske ungdom til COP27.
Nadia Gullestrup er en af to danske ungdomsdeletager, der repræsenterer den danske ungdom til COP27.Foto: Privatfoto
Nadia Gullestrup

Dagbogen bliver løbende opdateret. Start fra bunden for at læse dagbogen fra begyndelsen.

Den endelige aftale kommer først tidligt søndag, hvor jeg er kommet tilbage til Danmark.

Selvom jeg har forberedt mig selv på at blive skuffet, så er det meget fesent at se den endelige slut-tekst. Der står stadig kun, ligesom i aftalen fra COP26, at den værste form for kul skal nedfases. Ikke udfases. Olie og naturgas er stadigvæk heller ikke nævnt med et eneste ord – det virker bizart, når fossile brændsler trods alt er hovedårsagen til klimakrisen.

Ungedelegat til COP27

23-årige Nadia Gullestrup er sammen med Marcus Taulborg i Sharm el-Sheikh som ungdomsdelegat for at repræsentere dansk og europæisk ungdom til COP27.

Her skal de følge de officielle klimaforhandlinger og deltage i programmet omkring forhandlingerne, herunder en række paneldebatter.

Nadia Gullestrup er forperson for Ungeklimarådet og er kandidatstuderende i miljøøkonomi på Københavns Universitet.

Det mest positive er, at man er blevet enige om en fond til tab og skader, som er forårsaget af klimakrisen til de mest sårbare lande. Det var ikke sikkert, at det blev vedtaget, men det var en prioritet fra det egyptiske formandskab. Det er positivt og det eneste rigtige, at vi betaler til det.

Jeg synes til gengæld det er en stille trøst, når der grundlæggende er brug for en grøn transformation af vores samfund, hvor vi bliver uafhængige af fossile brændsler. Det kræver vi kigger fremad og udfordrer vores energisystem, fremfor at hovedtemaet og udfordringen bliver hvor mange penge, der skal godtgøres for allerede påførte skader. 

Endnu mere deprimerende er det at kigge frem mod COP28, som skal afholdes i Dubai i de Forenede Arabiske Emirater, som ikke just er kendt for at være nogle klimadukse.

COP27 has ended, and I am back home after more than 2 weeks in Egypt. I had hoped that the parties could have agreed on phasing out all fossil fuels, but they only agreed on phasing down coal.

That said, I met so many young and inspiring people at #COP27, which gives me hope💚 pic.twitter.com/v6KJYiL4st

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024