Debat

Copenhagen Climate Centre: Ekstrem varme skal nedkøles med energieffektivitet og naturbaserede løsninger

Verdens stigende temperaturer sætter fokus på nødvendigheden af energieffektivitet og naturbaserede løsninger som centrale værktøjer i kampen mod klimaforandringer, skriver Gabriela Prata Dias og Clara Camarasa.

Sidste år til COP28 lovede 197 lande at fordoble den årlige forbedring af energieffektivitet inden 2030, hvilket understreger vigtigheden af at prioritere dette i politik, planlægning og investeringer, skriver Gabriela Prata Dias og Clara Camarasa
Sidste år til COP28 lovede 197 lande at fordoble den årlige forbedring af energieffektivitet inden 2030, hvilket understreger vigtigheden af at prioritere dette i politik, planlægning og investeringer, skriver Gabriela Prata Dias og Clara CamarasaFoto: Sebastian Rau/AP/Ritzau Scanpix
Gabriela Prata Dias
Clara Camarasa
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verden og Danmark har hen over sommeren oplevet hidtil usete hedebølger. Globalt blev juli målt som den varmeste måned nogensinde, hvilket fik FN's generalsekretær António Guterres til at opfordre til global handling mod brugen af fossile brændstoffer, som er årsagen til de klimaforandringer, der forårsager den ekstreme varme.

"Jorden bliver varmere og farligere for alle, overalt," advarede Guterres.

Hvis vi gerne vil afbøde varmen og de farer, den medfører, så er energieffektive teknologier og naturbaserede løsninger afgørende.

Energieffektive løsninger reducerer belastningen på elnettet og sænker udledningerne af drivhusgasser, mens naturbaserede løsninger kan hjælpe med en bæredygtig nedkøling og øge vores modstandskraft mod ekstremt vejr og forbedre livskvaliteten.

Energieffektive teknologier er vejen frem

For at bekæmpe de stigende temperaturer er der et presserende behov for energieffektive teknologier, som kan lette presset på elnettene og reducere udledningen af drivhusgasser.

Ved at justere efterspørgslen kan man balancere elforbruget i spidsbelastningsperioder og give forbrugerne energibesparelser.

Gabriela Prata Dias og Clara Camarasa
UNEP Copenhagen Climate Centre

Det kan være indførslen eller stramningen af krav til obligatoriske minimumsstandarder. Disse standarder og energieffektivitetsmærker er en gennemprøvet strategi, som allerede har vist resultater.

Ifølge IEA er energiforbruget fra aircondition mere end halveret i EU og USA efter indførslen af obligatoriske minimumsstandarder.

Køling står allerede for 10 procent af det globale energiforbrug, og i takt med at temperaturerne stiger, vil behovet for køling følge med. Hvis der indføres minimumsstandarder på globalt plan, vil energieffektiviteten af airconditionanlæg kunne fordobles inden 2050, hvilket vil halvere energiforbruget.

Det typiske klimaanlæg, der sælges i dag, er mindre end halvt så effektivt som de bedst ydende modeller, så der er stort potentiale for, at forbrugerne kan reducere deres elregninger, og ikke mindst udledninger, betydeligt ved at vælge mere effektive modeller.

Ved at justere efterspørgslen kan man balancere elforbruget i spidsbelastningsperioder og give forbrugerne energibesparelser. Dette kan gøres ved at give apparater og køleudstyr mulighed for at justere deres energiforbrug baseret på efterspørgsel.

Det giver økonomiske incitamenter til at reducere elforbruget i perioder med høj efterspørgsel. I Korea har et pilotprogram med intelligente apparater skåret 24 procent af apparaternes elforbrug.

En bæredygtig strategi

Naturbaserede løsninger tilbyder en supplerende tilgang til at afbøde virkningerne af ekstrem varme. Disse løsninger udnytter naturlige processer og økosystemer til at give bæredygtig afkøling og samtidig øge vores modstandsdygtighed over for klimaændringerne.

Disse løsninger udnytter naturlige processer og økosystemer til at give bæredygtig afkøling.

Gabriela Prata Dias og Clara Camarasa
UNEP Copenhagen Climate Centre

Grønne byområder som parker, grønne tage og grønne vægge kan reducere by-temperaturer betydeligt ved at skabe skygge, mindske den urbane varmeø-effekt og forbedre luftkvaliteten.

Byer som Singapore og Barcelona har allerede integreret omfattende grøn infrastruktur i forsøg på at reducere varme og øge livskvaliteten.

Plantning af træer og bevarelse af eksisterende skove er også effektive måder at give naturlig afkøling på. Træer giver skygge og frigiver fugt til luften, som afkøler det omgivende miljø.

Ligesom det er vigtigt at bevare eksisterende skove og samtidig plante nye, er restaurering og oprettelse af vådområder også en måde at bekæmpe de stigende temperaturer på. Vådområder fungerer som naturlige klimaanlæg ved at regulere temperaturer og opretholde fugtighedsniveauer.

Gendannelse og beskyttelse af vådområder øger deres kapacitet til at afkøle omkringliggende områder og giver samtidig levesteder for forskellige arter. Vådområder hjælper også med oversvømmelseskontrol og vandrensning, når vi oftere og oftere bliver ramt af skybrud.

Opfordring til global handling

Sidste år, på COP28, var verden vidne til et historisk øjeblik, da 197 lande lovede at fordoble den globale gennemsnitlige årlige sats for forbedringer af energieffektivitet inden 2030.

UNEP Copenhagen Climate Centre

UNEP Copenhagen Climate Center er en førende international rådgivningsinstitution på energi, klima og bæredygtig udvikling.

Centret arbejder i mere end 70 udviklingslande og vækstøkonomier for at styrke bæredygtig udvikling og klimatilpasning med lavere CO2 udledninger samt at bidrage til den globale klimaindsats.

Centret yder blandt andet støtte til partnerlande med at opnå deres nationalt bestemte bidrag (NDC) til Parisaftalen, teknologioverførsel og teknisk bistand på områder som energieffektivitet og gennemsigtighed.

Centret er også med til at co-producere og co-redigere de højt profilerede UNEP Emissions Gap Report og Adaptation Gap Report.

Denne forpligtelse understreger behovet for at prioritere energieffektivitet i politikudformning, planlægning og større investeringsbeslutninger. Energieffektivitet og naturbaserede løsninger er en central del af vores arbejde på UNEP Copenhagen Climate Centre.

Her arbejder vi med de konkrete løsninger med lande og byer verden over og kan se, hvordan man ved at forbedre bygningseffektiviteten, optimere fjernkølingssystemer og integrere grøn infrastruktur i byplanlægningen kan opnå resultater, der både sænker temperaturen nu og her, og samtidig reducerer de udledninger, der vil drive den højere op i fremtiden, hvis ikke vi handler her og nu.

Kombinationen af innovative energieffektive løsninger og naturbaserede strategier giver os en sammenhængende tilgang til at tackle udfordringerne ved ekstrem varme og bringer os nærmere en bæredygtig fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gabriela Prata Dias

Head of Business Models and Finance, UNEP Copenhagen Climate Centre
MSc. Energy and Environmental Economics and Policy (Technical University of Lisbon 1996)

Clara Camarasa

Senior advisor, UNEP Copenhagen Climate Centre
ph.d. i bygge- og miljøteknik (Chalmers tekniska högskola)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024