Dagens overblik: EU vil skære to tredjedele af russisk gasimport, og måling viser mindsket forspring til rød blok

Blå partier haler ind på de røde i nyt snit af målinger. Støttepartier vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol. Forsvarsaftale åbner op for flere penge til diplomati og nødhjælp. Og EU-Kommissionen vil skære to tredjedele af gasimport fra Rusland allerede i år. Få overblik over dagens nyheder. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets overblik over onsdagens vigtigste nyheder.

Vestens sanktioner mod Rusland fortsætter for at stramme grebet yderligere om russisk økonomi som følge af landets angreb på Ukraine.

Tirsdag eftermiddag meddelte både USA og Storbritannien, at landene vil sætte stop for import af russisk olie, gas og kul.

Og ud på aftenen fulgte EU-Kommissionen trop med meldinger om, at man vil skære to tredjedele af gasimporten fra Rusland allerede i år.

Ifølge kommissionens plan kan EU være helt uafhængig af russisk gas inden 2030, skriver Altinget.

Her forbereder klimakommissær Frans Timmermans EU-borgerne på, at en sådan beslutning vil medføre forhøjede priser.

”Det bliver hårdt. Det bliver pokkers hårdt. Men vi har en mulighed for at bruge den nuværende situation til at rykke hurtigere og samtidig arbejde målrettet på den grønne omstilling, hvis vi virkelig vil,” lød det fra Frans Timmermans.

Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, kalder udspiller ”fornuftigt”, men forventer også, at det vil udløse massive energipriser.

”Det kommer til at koste mange penge for europæiske forbrugere og virksomheder. Der bliver brug for store investeringer, og vi skal regne med, at energipriserne vil være på et meget højt niveau,” siger han.

Afdæmpet amerikansk glæde over forsvarsaftale
Hos Altinget kan du også læse om en reaktion fra den amerikanske ambassade i Danmark, efter at S-regeringen sammen med SF, Radikale, Venstre og Konservative har præsenteret en historisk aftale for dansk forsvar.

Med det såkaldte nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik blev det søndag besluttet, at forsvarsbudgettet skal udgøre to procent af BNP i 2033.

Om godt ti år vil Danmark dermed efterleve Natos Wales-målsætning fra 2014.

”Medlemsnationer forpligtede sig i fællesskab til dette mål, og USA glæder sig over den eksplicitte ambition, der blev formuleret søndag aften om at nå dertil. Nu mere end nogensinde er den fulde gennemførelse af vores Nato-forpligtelser afgørende,” skriver en unavngivne talsperson fra den amerikanske ambassade blandet andet til Altinget. Læs mere her

Åbner op for flere penge til diplomati og nødhjælp

Vi bliver ved den nye sikkerhedspolitiske aftale, hvor partierne også blev enige om en straks-bevilling på syv milliarder kroner i 2022 og 2023.

Og de penge skal ikke kun gå til krudt og kugler og andet militært materiel i det danske forsvar, skriver Altinget.

En del af de syv milliarder kroner skal nemlig også bruges på flere diplomater og mere nødhjælp, fremgår det af aftalen.

Dog er det stadig uvist, hvor stor en del af pengene der skal gå til såkaldt ”blød magt”, oplyser Finansministeriet.

Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, fremhæver, at aftalen er et udtryk for en ny og kompleks sikkerhedssituation, som også kræver styrkelse af diplomati og humanitært arbejde.

“Det her er en mangeartet indsats, der skal hjælpe til at navigere i en situation, som ingen havde forestillet sig for bare tre måneder siden,” siger han.

Partierne bag aftalen har også besluttet, at danskerne 1. juni skal stemme om forsvarsforbeholdet fra 1993, som SF’s Holger K. Nielsen i sin tid var pennefører for.

Læs i Altinget, hvorfor han i dag bakker op om en afskaffelse.  

Snit af målinger: De blå partier haler ind på de røde

Hos Altinget kan du også dykke ned i et friskt vægtet snit af meningsmålinger.

Det viser, at regeringen og støttepartiernes forspring er mindsket i løbet af den seneste måned. Kun et enkelt mandat adskiller blokkene, hvis man fraregner de nordatlantiske mandater.

De blå partiers chance for at vinde regeringsmagten ville dog stadig være begrænset, hvis der var folketingsvalg i morgen, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Støttepartier vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol
Sundhedsstyrelsen fraråder nu direkte, at unge under 18 år drikker alkohol.

Den skærpede anbefaling får regeringens støttepartier til at presse på for at forbyde salg af alkohol til unge under 18, skriver Altinget.

"Når vi skal se på en forebyggelsesplan, så er det ikke nogen hemmelighed, at vi også tidligt har bakket op om at lave en aldersgrænse på 18 år for salg i detailhandlen. Men det skal være en del af en samlet forebyggelsespakke, som har andre initiativer også," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men skriver i en mail, at det er "stærkt bekymrende," at danske unge er europamestre i druk.

"Vi skal have ændret alkoholkulturen hos de unge, og derfor er det ét af de steder, hvor regeringen sætter ind med den kommende sundhedsreform," skriver ministeren.

Det sker i dag: 

  • Klokken 13: Mette Frederiksen tager imod Norges statsminister, Jonas Gahr Støre. 
  • Klokken 14: Mette Frederiksen giver officiel undskyldning til grønlandske eksperimentbørn
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frans Timmermans

Fhv. EU-kommissær for klimapolitik, ledende næstformand for den europæiske grønne aftale
mag.art. i fransk litteratur (Nijmegen Uni. 1985)

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024