Dagens overblik: Israel forlanger Tyrkiet smidt ud af Nato efter trusler om invasion

I dagens overblik skal vi runde historier om partybusser, dagsinstitutioners åbningstider og gamle fiskenet.

Israel vil have Tyrkiet smidt ud af Nato, efter at præsident Recep Erdogan søndag truede med at gå ind i Israel.
Israel vil have Tyrkiet smidt ud af Nato, efter at præsident Recep Erdogan søndag truede med at gå ind i Israel.Foto: Burhan Ozbilici/AP/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Velkommen til tirsdagens politiske overblik.

Vi skal kigge nærmere på miljøkonsekvenser ved efterladte fiskenet i danske farvand, og så opfordrer en borgmester i København til at forbyde partybusser. 

Lad os komme til sagen.

Børne- og ungdomsborgmester vil forbyde partybusser i København 

Partybusser skal i fremtiden ikke køre rundt i Københavns gader.

I hvert fald ikke hvis det står til børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Næsager (K). Det fortæller han til Berlingske.

"Jeg synes ikke, at partybusser hører hjemme i Indre København, og jeg kan slet ikke forstå, at man tillader gamle, slidte busser at køre rundt med fulde mennesker," siger Jakob Næsager.

Det sker, efter at et beboerudvalg har sendt klager om larm og søvnløse nætter forårsaget af de rullende diskoteker. 

Jakob Næsager og Københavns Kommune kan dog ikke selv forbyde virksomheder i at drive forretning med partybusser i København, påpeger borgmesteren. Det er Trafikstyrelsen, der i så fald skal ændre reglerne. 

Læs også

Israel vil have Tyrkiet smidt ud af Nato efter trusler om invasion

Israel kræver nu, at Tyrkiet smides ud af Nato. 

Det sker, efter at Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, søndag truede med at gå ind i Israel.

Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

"Erdogan følger i Saddam Husseins fodspor og truer med at angribe Israel. Han gør klogt i at huske, hvad der skete dengang, og hvordan det endte", siger Israels forsvarsminister, Israel Katz, ifølge Ritzau.

Søndag fortalte Recep Erdogan, at man overvejede at gå ind i Israel.

Det skrev DR.

"Vi skal være meget stærke, så Israel ikke kan gøre disse latterlige ting mod Palæstina. Ligesom vi indtog Karabakh, ligesom vi indtog Libyen, vil vi måske gøre det samme mod dem (mod Israel, red.)," har Erdogan sagt ifølge DR.

Journalist og adjunkt på Københavns Professionshøjskole Hetav Rojan, der arbejder med tyrkisk politik, mener ikke, at man skal forberede sig på at se tyrkiske tropper i Israel.

I de to tidligere tilfælde, Recep Erdogan nævner, var der tale om hjælp fra distancen, fortæller han til DR. 

Læs også

Gamle fiskenet i de danske farvand er det største kilde til plastforurening i havet

Problemet med gamle og efterladte fiskenet i danske farvande er stort.

Spøgelsesnet, som fiskenet, der er gået tabt, også kaldes, er den største årsag til plastforurening i danske have. Det vurderer havbiolog i WWF Thomas Kirk Sørensen. 

Det skriver DR.

"Hvis vi sammenligner det med sugerør og kapsler, og hvad vi ellers taler om, så er det her et større problem målt i vægt. Det er efter min vurdering den største kilde til plastforurening i havet," siger Thomas Kirk Sørensen til DR.

En undersøgelse fra 2021 udarbejdet af DTU Aqua viser, at der er omkring 49.000 net eller stykket af net i danske farvande. 

Fiskeriminister Jacob Jensen (V) anerkender, at der ikke er blevet gjort nok og fortæller, at man vil undersøge omfanget. 

Læs også

I hver femte kommune har man skåret i dagsinstitutioners åbningstider

Det er blevet mindre tid til at hente sine børn i dagsinstitutioner. I mere end hver femte kommune har man skåret i åbningstiderne. 

Det skriver TV 2.

"Det er helt absurd. Vi har fået minimumsnormeringer, der skulle give os højere kvalitet, men man bliver ved med at skære i andre dele af dagtilbuddene som for eksempel åbningstiderne. Det giver ingen mening," siger Signe Nielsen, der er formand for forældreorganisationen FOLA, til TV 2.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) oplyser, at han i foråret indskærpede over for kommunerne, at de skal sikre åbningstider, der passer til familiernes behov. Det skriver han til TV 2. 

Læs også

Efter præsidentvalg: Demonstranter protesterer mod valgresultat i Venezuela

Venezuelanere er gået på gaderne i landets hovedstad Caracas, efter at valgmyndigheden i Venezuela har erklæret, at Nicolas Maduro har genvundet magten. 

Det skriver DR.

Valgresultatet kom, efter at flere valgstedmålinger ellers pegede på en sejr til opposition, som heller ikke anerkender Nicolas Maduros genvalg. Oppositionen anklager valgmyndigheden for at gå den siddende regerings ærinde. 

Valgresultatet møder også undren fra flere sider internationalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024