Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Minister vil skære ned på tilsyn med religiøse trossamfund. "Det virker mærkværdigt," siger ordfører

Regeringen lægger op til at afskaffe det såkaldte treårige tilsyn med anerkendte trossamfund. Det kommer ikke til at svække kontrollen, siger kirkeminister Morten Dahlin. Men både DF og Radikale er skeptiske.

”Vi fortsætter naturligvis med at føre tilsyn med for eksempel indberetning af årsregnskaber, donationer, vedtægter og medlemstal,” skriver Morten Dahlin. 
”Vi fortsætter naturligvis med at føre tilsyn med for eksempel indberetning af årsregnskaber, donationer, vedtægter og medlemstal,” skriver Morten Dahlin. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Kirkeministeriet skal ikke længere bruge tid og ressourcer på aktivt at række ud til anerkendte trossamfund for at sikre, at statens oplysninger om dem er korrekte.  

I hvert fald ikke hvis det står til regeringen, som i sit finanslovsudspil lægger op til at afskaffe det såkaldte treårige tilsyn.

”Når jeg foreslår at afskaffe det treårige tilsyn, gør jeg det for at begrænse administrationen i sager og for at sikre en bedre ressourceudnyttelse i vores øvrige tilsyn,” skriver kirkeminister Morten Dahlin (V) til Altinget.

Det har ikke været muligt at få et interview, men han fastslår altså, at der ikke er tale om en generel svækkelse af tilsynet.

”Vi fortsætter naturligvis med at føre tilsyn med for eksempel indberetning af årsregnskaber, donationer, vedtægter og medlemstal,” skriver Morten Dahlin. 

Det treårige tilsyn betyder konkret, at ministeriet spørger alle anerkendte trossamfund, om der er sket ændringer i de oplysninger, de har indberettet til Trossamfundsregistret.

Her findes oplysninger om alt fra navne, adresser, kontaktpersoner og vedtægter, som kan være afgørende for, om trossamfund fortsat skal have statsanerkendelse og adgang til de medfølgende skattemæssige fordele. 

Tilsynet har ikke ført til tilbagekaldelser af anerkendelse, oplyser Kirkeministeriet. 

Partier er skeptiske

Afskaffelsen af tilsynet er en del af regeringens større plan om at skære i den statslige administration og nedlægge opgaver svarende til 1000 årsværk.

Når jeg foreslår at afskaffe det treårige tilsyn, gør jeg det for at begrænse administrationen i sager og for at sikre en bedre ressourceudnyttelse i vores øvrige tilsyn.

Morten Dahlin (V)
Kirkeminister

”Det betyder, at nogle opgaver skal udføres mere enkelt eller falde helt bort. Det gælder blandt andet afskaffelse af det treårige tilsyn med anerkendte trossamfund,” skriver kirkeministeren.

I de senere år er der nemlig sket en betydelig stigning i antallet af statslige årsværk, lyder det fra kirkeministeren.

”Det er vigtigt for mig som minister og som en del af regeringen, at vi er opmærksomme på, om vi får skabt unødvendige administrative lag i staten.”

Men det er svært at se fornuften i regeringens forslag på et område, hvor der er behov for at styrke kontrollen massivt, mener både Radikale og Dansk Folkeparti.

”Det treårige tilsyn har vist sig ikke at være en specielt effektiv måde at føre tilsyn på. Men løsningen er ikke at skære ned på de samlede tilsyn, men at ændre det,” siger kirkeordfører Zenia Stampe (R).

Hun fremhæver, hvordan Rigsrevisionen tidligere har kritiseret ministeriets håndtering af trossamfundsregistret, hvor de centrale oplysninger skal gemmes. 

Vil have styrket kontrol

Det understøtter ifølge Zenia Stampe, at tilsynet bør laves grundlæggende om.

Ministeriet kunne eksempelvis i stedet udføre flere risikobaserede stikprøvekontroller hos de anerkendte trossamfund for at sikre, at de efterlever reglerne og dermed er berettiget til deres skattemæssige fordele, lyder det.  

”Eller vi kan indføre et bredere tilsyn, der også beskæftiger sig med emner som social kontrol og religiøs tvang. Men det bliver der næppe ressourcer til, hvis den samlede ramme til tilsyn beskæres.”

Også Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn undrer sig over forslaget.

”Hvis tilsynet virkelig bare bliver omorganiseret og styrket i forhold til at sikre, om trossamfundene reelt lever op til spillereglerne, så er det fint. Men vi kan ikke bakke op om at svække tilsynsmyndigheden på nogen som helst måde,” siger han. 

”Og det virker mærkværdigt. For hvis det er, fordi de gerne vil fjerne opgaver, så er det svært at se, at det ikke skulle være en svækkelse af tilsynet. Hvis det bare er en omorganisering, så burde man ikke kunne fjerne årsværk ved det.”


 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024