Danmark afviser EU's skattekritik

FRAFLYTTERSKAT: Danmark nægter at rette sig efter EU's henstilling om at ændre regler i sag om exitbeskatning. Nu venter EU-domstolen, vurderer skatteekspert.
Danmark og EU er på kollisionskurs. En årelang strid om Danmarks skatteregler truer nu med at udvikle sig til en sag ved EU-domstolen.
Danmark og EU er på kollisionskurs. En årelang strid om Danmarks skatteregler truer nu med at udvikle sig til en sag ved EU-domstolen.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund
Der er ikke noget at komme efter.

Sådan lyder Danmarks svar til EU i en verserende sag om traktatbrud i forbindelse med danske skatteregler. Det fremgår af et notat fra Skatteministeriet til Europaudvalget.

"Reglerne er fuldt forenelige med EU-retten, da de er begrundet i hensynet til at sikre opretholdelsen af dansk beskatningskompetence og at forhindre en vilkårlig omfordeling af den danske skattebase til andre stater," skriver Skatteministeriet.

Da EU første gang henvendte sig til Danmark om sagen i 2010, var beskeden den samme. Meget tyder imidlertid på, at Danmarks svar heller ikke denne gang vil få kritikken til at forstumme.

"Skatteministeriet bringer ikke nogen nye argumenter frem. Tværtimod er det blevet meget klart, at Danmark og EU fortolker reglerne fundamentalt forskelligt," siger Daniel Bergstein, skatterådgiver ved revisionsfirmaet KMPG.

Fakta
Sådan har forløbet om exitbeskatningen været indtil nu

2008: Stramning af avancebeskatningsloven kommer i høring. Fagfolk advarer om, at stramning af exitbeskatningen kan være på kant med EU-retten. Loven, med stramninger, vedtages alligevel.

2010: Kommissionen henvender sig første gang med kritik af den danske lovgivning. I et notat affejer Skatteministeriet kritikken.

2013: Kommissionen henvender sig for anden gang. Denne gang med en såkaldt begrundet udtalelse. Danmark får to måneder til at ændre skattelovgivningen, så den kommer i tråd med EU-retten. Det afviser Danmark.


Kilde: ft.dk

Han vurderer, at tidligere afgørelser ved EU-domstolen taler imod den danske praksis. En analyse, som det nye notat ikke ændrer på. Vurderingen deles af Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved CBS.

Sandsynligt med dansk domstolssag
Med den danske afvisning er bolden nu spillet tilbage til EU, der som næste skridt kan rejse en sag mod Danmark ved EU-domstolen.

Det er blevet meget klart, at Danmark og EU fortolker reglerne fundamentalt forskelligt.

Daniel Bergstein
Skatterådgiver, KMPG

Og ifølge Søren Friis Hansen vil tvisten mellem Danmark og EU sandsynligvis ende som en domstolssag.

"Lige nu kører en række andre sager om fraflytterskat, og derfor er det mest sansynlige, at Kommissionen også vil gå til domstolen med den danske sag," siger Søren Friis Hansen.

Dokumentation

Sagen om den danske fraflytterskat

Den 26. marts modtog Folketingets Europaudvalg og Skatteudvalg et notat om den verserende sag om exitbeskatning. I notatet afviser Skatteministeriet, at Danmark er på kant med EU's principper om fri bevægelighed.

EU-Kommissionen havde ved såkaldt begrundet udtalelse den 24. januar 2013 givet Danmark to måneder til at ændre reglerne om fraflytningsskat. Den danske regering har svaret på denne henvendelse i overensstemmelse med det nye notat og afviser altså Kommissionens anmodning om at ændre dets skatteregler.

Reglerne gælder for personer, som vil flytte fra Danmark til et andet EU-land.
Tvisten, der har været undervejs, siden Kommissionen første gang rettede henvendelse til den danske regering i 2010, drejer sig om den såkaldte exitbeskatning på aktier. Reglerne betyder, at den skat, som beregnes af urealiserede aktieavancer, når en person flytter fra Danmark, kan opkræves, før aktierne bliver solgt. Normalt beskattes personers aktier først, når disse sælges.

Netop tidspunktet for, hvornår betalingen af fraflytterskatten falder, er det afgørende punkt for EU-Kommissionen. I 2006 fastslog EU-Domstolen nemlig, at en person, der flytter fra et land, ikke skal betale skat af sine aktier, før han sælger dem.

Som de danske regler er i dag, får man i praksis henstand fra at betale fraflytterskatten.
Dermed bliver fraflytterskatten, efter man er flyttet, til en skattegæld.
Det særlige er dog, at skatten ikke kun forfalder, hvis du sælger dine aktier, men også hvis du tager udbytter ud løbende. På den måde kan en person kræves at betale af på den skat, der skyldes ved fraflytning, inden aktierne er solgt.

Den stramning af loven, der i praksis er en løbende opkrævning af skatten, før aktierne sælges, strider mod EU's principper om fri bevægelighed og etableringsfrihed, der er anført i traktaterne, lyder det fra Kommissionen.

Et af Skatteministeriets argumenter for, at de danske exit-regler er i orden, er, at når man modtager udbytte, så kan det sammenlignes med, at aktien falder i værdi. Derfor skal det beskattes, så man ikke ender med at betale for lidt i skat.

Lige nu kører der ved EU-Domstolen en lignende sag om exit-beskatning af selskaber. Her har to tidligere domme dømt medlemslande til at ændre deres lovgivning om exit-skat.

Ifølge eksperter er denne sag parallel med sagen om exitbeskatning af personer, og derfor bliver det svært for Danmark at få medhold ved en eventuel domstolssag.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024