Debat

Det indre marked har stadig rum for forbedringer

DEBAT: Skal vi udnytte det indre markeds fulde potentiale, skal vi politikere arbejde målrettet med konkrete forslag. Det skriver Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet.
Foto: www.christels.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Styringen af det indre marked handler om politisk vilje mere end noget andet. Samtidig med fejringen af 20-året bør vi erkende, at der stadig er et stykke vej, før vi har udnyttet det fulde potentiale. 

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta

BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]
Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det indre marked fejrer 20 års fødselsdag i år. Det er en bedrift, der er al mulig grund til at fejre, men vi må ikke tro, at vi er i mål endnu. Jeg glæder mig over vores fællesmarked den dag i dag, men da vi i 1986 stemte om etableringen af det indre marked, frygtede jeg, at det kun ville være til gavn for kapitalen. Jeg er blevet klogere.

Forbrugerfordele
Det er tydeligt, at forbrugerne også har fordele af markedet. Liberaliseringer af flytrafikken har givet billigere flybilletter, reguleringer af telemarkedet har betydet, at vi kan ringe til en lavere pris end tidligere, og patienter har fået lettere ved at blive behandlet i udlandet. Dog mener jeg stadig, at industrien har for frit spil. Og jeg har indset, at problemet ikke skyldes EU's indre marked, men i stedet os politikere.

Politisk vilje og konkrete forslag
Styringen af det indre marked handler om politisk vilje mere end noget andet. Samtidig med fejringen af 20-året bør vi erkende, at der stadig er et stykke vej, før vi har udnyttet det fulde potentiale. EU-Kommissionen har fremlagt to strategier for det indre marked: Single Market Act I og II med i alt 24 tiltag. Kun ét tiltag er færdiggjort. Vi er i gang med andre 11, og de sidste 12 er kun på tegnebrættet. Flere elementer er gode - for eksempel satsningen på det digitale og fokusset på både produktsikkerhed og markedskontrol. Men lad os nu få mere konkrete forslag på bordet. Forslag, der vel og mærke forbedrer. Hvor svært kan det egentlig være?!

Flere af Kommissionens tiltag udstiller desværre de store problemer, der er med implementering og håndhævelse af regler på det indre marked. Et af tiltagene er for eksempel et implementeringsforslag til en energipakke, som er vedtaget for år tilbage. Hvorfor er det nødvendigt med et nyt forslag til at gennemføre eksisterende lov?

Monti-rapporten
Tidligere EU-kommissær Mario Monti skrev i sin tid en rapport om, hvordan vi styrker det indre marked. Han foreslog blandt andet en mere holistisk tilgang for at få de politiske tiltag til at hænge bedre sammen og udnyttelsen af EU's fonde til at styrke implementeringen og håndhævelsen af det indre marked. Ideen var: Manglende effektiv implementering i medlemslandene = ingen EU-penge. Fornuftigt tænkt. Måske skulle EU-Kommissionen genlæse Monti-rapporten og blive inspireret til for alvor at forny det indre marked. Det har vi brug for, hvis vi igen om 20 år skal fejre det indre marked.

 



 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024