Det sker i EU: Europa svarer igen på USA’s grønne pengeregn

Det vælter frem med nye udspil i denne uge om alt fra indretning af det europæiske el-marked til opstramning af grænsekontrol. Helt centralt står EU's svar på amerikanernes milliardstøtte til grønne industrier, der skal give europæiske bæredygtige industrier en hestesko i den internationale grønne konkurrence.

I sidste uge var EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i Washington for at drøfte amerikanernes milliardstore grønne støttepakke, som kan lokke europæiske selskaber til USA. I denne uge kommer det europæiske svar.
I sidste uge var EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i Washington for at drøfte amerikanernes milliardstore grønne støttepakke, som kan lokke europæiske selskaber til USA. I denne uge kommer det europæiske svar.Foto: Sarah Silbiger/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 13. marts

De europæiske social- og beskæftigelsesministre mødes i Bruxelles for blandt andet at tale om, hvad krigen i Ukraine har gjort ved både jobsituationen og de sociale vilkår i EU. De stiller særligt skarpt på integrationen af de cirka fire millioner flygtede ukrainere på de europæiske arbejdsmarkeder og på krigens indvirkning på børn.

Eurolandenes finansministre kommer også til byen til deres månedlige sammenkomst. Her skal de blandt andet tage temperaturen på den europæiske økonomi.

Fungerende økonomiminister, Stephanie Lose (V), får sin debut på de europæiske bonede gulve i sin nye kapacitet, når hun mødes med EU-kommissær for finansielle tjenester, Mairead McGuinness.

Tirsdag er det alle finansministrene – eller i Danmarks tilfælde den fungerende økonomiminister – der mødes. De har blandt andet de fælles økonomiske spilleregler i Unionen på programmet, der dikterer rammerne for landenes nationale budgetter. De skal også tale om, hvordan det går med at bruge penge fra EU’s store genopretningsfond med særligt fokus på grøn omstilling.

Sundhedsministrene mødes for blandt andet at diskutere deres økonomiske bidrag til EU’s Lægemiddelagentur (EMA). De skal også tale om EU’s globale sundhedsstrategi, covid-vacciner og pandemiforebyggelse.

I Strasbourg træder EU-Kommissionen sammen til det første af to møder i denne uge. Her vil de skulle vedtage et forslag om en reform af det europæiske elmarked, som blandt andre Danmark er ganske nervøs for. Kommissærerne vil også skulle enes om et nyt udspil om grænsekontrol og om udsendelse af afviste asylansøgere.

Samme sted skal Europa-Parlamentet stemme om sin holdning til et nyt bygningsdirektiv, der skal gøre europæiske boliger betydeligt mere grønne.

Også i den grønne afdeling skal de folkevalgte give deres endelige godkendelse af de store aftaler om et nyt CO2-kvotehandelssystem, nye udslipsmål for de enkelte EU-lande for 2030 og nye regler for udslip fra blandt andet skovbrug og naturområder (LULUCF), der er hjørnestene i opdateringen af EU’s klimalovgivning.

I Parlamentet stemmer de blandt andet om en rapport om, hvordan det står til med forholdet til briterne efter Brexit. De skal også diskutere migration i kølvandet på det tragiske forlis, der kostede over 60 migranter livet ud for Italiens kyst.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024