Kommentar af 
John Wagner

Tidligere K-generalsekretær: "Det står intet sted skrevet, at Konservative vil bestå for altid"

Det kommende landsråd i Det Konservative Folkeparti bliver for mange konservative partifæller en prøvesten for fortsat identifikation med et parti i krise, skriver John Wagner, tidligere konservativ generalsekretær og forfatter til "Schlüters politiske testamente".

De seneste ugers udmeldinger af de Konservative bliver helt sikkert ikke et tema på landsrådet, hvis det står til partiledelsen. I hvert fald ikke fra talerstolen, skriver John Wagner. Fotoet er fra sidste års landsråd.
De seneste ugers udmeldinger af de Konservative bliver helt sikkert ikke et tema på landsrådet, hvis det står til partiledelsen. I hvert fald ikke fra talerstolen, skriver John Wagner. Fotoet er fra sidste års landsråd.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
John Wagner
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når Det Konservative Folkepartis landsråd mødes 23. og 24. september i Herning, bliver der traditionen tro sendt et telegram til Dronningen. Og på overfladen vil alt andet sikkert også være, som det plejer at være. Man er vel konservativ.

Men – og der er et men – for mange konservative partifæller må landsrådsmødet 2023 blive en prøvesten for fortsat identifikation med det parti, som de betragter som deres, men som de senere år er blevet mere nationalliberalt, mindre socialkonservativt og mindre internationalt orienteret. Og ikke længere per definition borgerlige stemmer, der arbejder.

Fravalget af regeringsdeltagelse, fravalget af finanslovsaftale med SVM-regeringen, fravalget af deltagelse i medieforlig og senest afvisningen af regeringens forslag til forbud mod koranafbrændinger vidner om en kurs i retning af gold opposition og entydig kamp mod regeringen.

En kurs i samarbejde med såkaldte blå partier til "højre" båret af protest, enkeltsager og enkeltpersoner. Uden det ansvarsfulde og afbalancerede helhedssyn, som Det konservative Folkeparti stod for, da det ikke var så konservativt, så det gør noget.

Traditionen tro vil det sikkert blive sådan, at denne grundfortælling ikke kommer til debat på landsrådsmødet. I hvert fald ikke sådan for alvor.

Partiformanden vil – på sædvanlig sympatisk facon – bedyre partiets klassiske dyder, herunder lysten og viljen til at indgå forlig med den til enhver tid siddende regering, hvis der opnås tilstrækkeligt gode indrømmelser. Men hvad med de konkrete handlinger? Forhandlingsviljen? Forventningsniveauet? Retorikken...

Måske kommer der trods alt lidt debat. I hvert fald om, hvem der skal stå på partiets liste til valget til Europa-Parlamentet næste år. Folketingsmedlem Niels Flemming Hansen bliver helt sikkert nummer et – alt andet vil være et historisk nederlag for partiledelsen. Og den slags byder Landsrådet jo ikke partiformanden.

Men hvad med den store EU-skeptiker Marcus Knuth? Bliver han nummer to? Og hvor mange stemmer på den nu omstridte, men indiskutabelt indflydelsessøgende Pernille Weiss – blacklistet af partiledelsen?

For mange medier bliver dette personopgør sikkert tophistorierne den weekend, men for mange internationalt orienterede partifæller må det i virkeligheden være vigtigere, hvad der substantielt politisk står i det valgoplæg til Europa-Parlamentsvalget, som kommer til behandling på landsrådsmødet, og hvem partiet vil indgå valgforbund med – proeuropæiske partier eller EU-skeptiske partier?

Summen af enkeltsager kan blive så stor, at det ikke længere holder, som tilfældet de seneste uger har været for forhenværende folketingsmedlem Katarina Ammitzbøll, tidligere partiformand Lars Barfoed og min efterfølger som generalsekretær Peter Sterup.

John Wagner

Sådan er der så meget. Det gælder regeringsdeltagelsen – eller manglen på samme – konkrete politiske forhandlinger og forlig, personvalg og strategiske overvejelser.

Det er alt sammen isolerede sager, hvor man typisk – som partimedlem i Det Konservative Folkeparti eller andre partier – kan sige (som jeg altid har gjort), at man er medlem af det parti, man er mindst uenig med.

Men på et tidspunkt kan summen af enkeltsager blive så stor, at det ikke længere holder, som tilfældet de seneste uger har været for forhenværende folketingsmedlem Katarina Ammitzbøll, tidligere partiformand Lars Barfoed og min efterfølger som generalsekretær Peter Sterup.

Så er spørgsmålet, om det bliver et tema på landsrådsmødet? Helt sikkert ikke, hvis det står til partiledelsen. I hvert fald ikke fra talerstolen, måske nok i baren.

Det gælder i øvrigt de fleste partier – historisk set måske fraregnet Radikale Venstre og SF – at man sjældent griber fat om ondets rod og for alvor diskuterer, hvad partiet skal stå for, og om folketingsgruppen i det daglige arbejde afspejler baglandets ønsker til konkret politik og parlamentarisk ageren med det antal mandater, som seneste folketingsvalg gav partiet.

Læs også

Det står i øvrigt intet sted skrevet, at Det Konservative Folkeparti vil bestå for altid. Det afhænger af dem, der har fået betroet ledelsen, indtil andre må tage over.

Partiet er og bliver et produkt af både politik og mennesker, medens det konservative livssyn – i dets mange afskygninger – er noget meget større og i øjeblikket deles af mange flere end dem, som stemmer på partiet.

For mig har det altid været sådan, at det er svært at være konservativ – og det må være langt lettere at være socialist eller liberalist – for som konservativ skal man hele tiden finde og begrunde den konservative balance mellem de gamle rigide ideologier og "-ismer" og den virkelighed og hverdag, som er vores.

Det er en kæmpe udfordring. Spændende, svær og nødvendig. Partiets nuværende ledelse har ikke gjort den lettere. Men desuagtet kan man jo godt forblive konservativ.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Wagner

Politisk kommentator og bestyrelsesmedlem, fhv. generalsekretær, Konservative
journalist (DJH 1979)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Niels Flemming Hansen

MEP (K), fhv. MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024