DF vil holde minister uden for forlig

FORLIG: En politisk strid mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har medført, at Dansk Folkeparti ikke vil have fødevareminister Mette Gjerskov (S) med i det veterinærforlig, som skal genforhandles inden august i år. Det kan man ikke, fastholder De Radikale.
Hvis det står til Dansk Folkeparti, så må Socialdemokraterne og SF ikke blive en del af veterinærforliget, hvis ikke partiet får lov til at blive en del af førtidspensionsforliget.
Hvis det står til Dansk Folkeparti, så må Socialdemokraterne og SF ikke blive en del af veterinærforliget, hvis ikke partiet får lov til at blive en del af førtidspensionsforliget.Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen
Hvis det står til Dansk Folkeparti, må fødevareminister Mette Gjerskov (S) se langt efter en plads ved forhandlingsbordet, når det nuværende veterinærforlig skal genforhandles i løbet af foråret og forsommeren.

Det skyldes, at hverken Socialdemokraterne eller SF er en del af det nuværende veterinærforlig, som den daværende VK-regering indgik med Dansk Folkeparti og De Radikale i 2008.

Forliget udløber i slutningen af august i år, og som det ser ud nu, vil man fra Dansk Folkepartis side kun lukke de to regeringspartier ind i veterinærforligskredsen, hvis det selv får lov til at blive en del af det såkaldte førtidspensionforlig fra 2000. Det er dog ikke sket, og derfor prøver Dansk Folkeparti nu at lægge pres på regeringen ved at true dem med udelukkelse fra blandt andet veterinærforliget, som oppositionspartiet i dag er en del af.

"Alt i politik er til forhandling, og Dansk Folkeparti vil meget gerne være en del af førtidspensionsforliget, som vi mener, er meget vigtigt. Hvis det ikke sker, kan det meget vel være, at Socialdemokraterne og SF ikke får lov til at tiltræde veterinærforliget, og så må De Radikale få en seddel med hjemmefra, når forhandlingerne går i gang," siger partiets fødevareordfører, René Christensen, og erkender, at det vil "virke lidt spøjst", hvis Socialdemokraterne og SF ikke kommer med i forliget.

Forlig må udløbe
Ønsket om at udelukke Socialdemokraterne og SF fra veterinærforliget og en række andre forlig strider dog med den nuværende politiske praksis på Christiansborg.

Fakta
I august 2008 fik Danmark et veterinærforlig. Det blev indgået mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre og skal løbe i fire år. I den periode tilføres området samlet ca. 90 millioner kroner ekstra.

Målet med forliget er at øge dyrevelfærden betydeligt - både i besætninger og ved transporter. Samtidigt vil man styrke det veterinære beredskab, så der hurtigt og effektivt kan sættes ind over for husdyrssygdomme og infektioner.


Kilde: Fødevarestyrelsen

I de seneste årtier har det nemlig været kutyme, at partier automatisk tilslutter sig forlig, de oprindeligt ikke har været en del af, så snart de indtræder i en regeringen. Det så man eksempelvis i slutningen af 2011, hvor De Radikale og SF tiltrådte det folkeskoleforlig, som Socialdemokraterne indgik med den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti i 2002.

Men selvom det er godt et halvt år siden, at den nuværende regering overtog ministerkontorerne, så har hverken Socialdemokraterne eller SF formeldt tiltrådt veterinærforliget endnu. Ifølge Altinget | Fødevarers oplysninger har emnet været oppe at vende i toppen af begge partier. De er dog ikke nået frem til en fælles løsning, og derfor ulmer konflikten stadigvæk på Christiansborg.

Alt i politik er til forhandling, og Dansk Folkeparti vil meget gerne være en del af førtidspensionsforliget, som vi mener, er meget vigtigt. Hvis det ikke sker, kan det meget vel være, at Socialdemokraterne og SF ikke får lov til at tiltræde veterinærforliget, og så må De Radikale få en seddel med hjemmefra, når forhandlingerne går i gang.

René Christensen
Fødevareordfører (DF)

Ifølge Flemming Juul Christiansen, adjunkt ved Aarhus Universitet og ekspert i forligskredspolitik, findes der ingen formelle regler for politiske forlig, og derfor kan Dansk Folkeparti som forligspartner i teorien godt udelukke Socialdemokraterne og SF fra kredsen.

"Det vil i værste fald betyde, at regeringen bliver nødt til at lade det nuværende forlig udløbe i august, og så står den i en helt ny situation, hvor ingen af partierne er bundet af forliget længere," siger han.

"Tudetoset" at forhandle med DF
Flemming Juul Christiansen tror dog, det bliver svært, eftersom det normalt er den stærkeste spiller, der laver spillereglerne.  

"Som det ser ud nu, er det regeringen, der er stærkest. Men der kommer en kamp om spillereglerne, og det er i en ny situation som denne, at de fremadrettede regler bliver fastlagt," siger han til Altinget | Fødevarer.

Aage Frandsen, forhenværende folketingspolitiker for SF og forfatter til flere bøger om den politiske verden, mener dog, det er noget nær utænkeligt, at Dansk Folkeparti kan få lov til at udelukke de to regeringspartier fra forligskredsen. Det kan kun ske, hvis regeringen selv accepterer, at veterinærforliget kan indgå i forhandlingerne om førtidspensionforliget.

"Men det ville være tudetoset af den nuværende regering, hvis den går med til at forhandle om det," siger Aage Frandsen til Altinget | Fødevarer.

R: Ministeren vil indkalde til forhandlinger
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har ikke ønsket at udtale sig om sagen, men den radikale fødevareordfører Camilla Hersom siger til Altinget | Fødevarer, at Dansk Folkeparti er "galt afmarcheret", hvis partiet tror, at det kan ændre forligsspillereglerne.

"Det er helt almindelig praksis, at man overtager hinandens forlig i forbindelse med regeringsdannelsen. Derfor er det helt naturligt for mig, at Socialdemokraterne og SF bliver en del af den kreds, der skal diskutere forliget. Min forventning er, at fødevareministeren vil indkalde til forhandlinger om veterinærforliget i løbet af foråret. Det kan Dansk Folkeparti ikke få lov til at diktere," siger Camilla Hersom til Altinget | Fødevarer.

René Christensen fastholder dog, at man fra Dansk Folkepartis side ikke uden videre vil give Socialdemokraterne adgang til forliget, og derfor opfordrer han regeringen til at finde en løsning.

"Der er mere i det her end politiske drillerier, og konsekvenserne kan blive store. Det er vigtigt, at regeringspartierne er med i forhandlingerne om veterinærforliget, for det kommer til at betyde rigtig meget for de landmænd, som kommer til at arbejde med det til hverdag. Derfor må vi få det løst på en eller anden måde," siger René Christensen til Altinget | Fødevarer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024