Debat

Digitalt forskningscenter: Kun digitale dream teams kan skabe afgørende AI-løsninger til det offentlige

Regeringen har med rettidig omhu nedsat en taskforce for kunstig intelligens. Men hvis Danmark for alvor skal nyde godt af de nye løsninger, kræver det et tættere samarbejde på tværs af aktører, virksomheder og forskere, skriver Thomas Riisgaard Hansen.

Eksperter inden for digitalisering og AI skal samles&nbsp;i digitale&nbsp;<i>dream teams</i>, hvis kunstig intelligens i det offenlige Danmark skal lykkes, skriver Thomas Riisgaard Hansen. &nbsp;<br>
Eksperter inden for digitalisering og AI skal samles i digitale dream teams, hvis kunstig intelligens i det offenlige Danmark skal lykkes, skriver Thomas Riisgaard Hansen.  
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Riisgaard Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

AI i det offentlige er ikke noget nyt. Langsomt har teknologien sneget sig ind på kommunekontorer og hospitalsgange. Men jublen er udeblevet.

Derfor er det rettidig omhu, at regeringen nu har nedsat en taskforce til at identificere potentialer og barrierer i forbindelse med brugen af AI i det offentlige Danmark.   

I Danmarks nationale forskningscenter for digital teknologi, Direc, har vi de seneste fire år støttet en række forsknings- og innovationsprojekter, hvor forskere i samarbejde med offentlige organisationer undersøger, hvordan AI kan løse udfordringer og skabe værdi for det danske samfund.  

Vi står foran et væld af muligheder med AI. Men hvis vi for alvor skal høste frugterne, ved vi, at det kræver et styrket samarbejde mellem de offentlige aktører, innovative virksomheder og forskere fra de danske universiteter.   

AI giver milliongevinster

De forskningsprojekter, Direc finansierer, viser tydeligt, at der er meget at hente ved at anvende digital teknologi og AI i det offentlige.   

I et projekt samarbejder forskere på tværs af Danmark med en række hospitaler om at analysere CT-scanninger fra patienter med nyrekræft med AI.

Den vigtigste opgave for den nedsatte taskforce for AI bliver at inddrage den enorme viden på universiteterne, i virksomhederne og i det offentlige. 

Thomas Riisgaard Hansen
Direktør, Direc

Samarbejdet viser, at det er muligt at forkorte behandlingsforløb med to til fire uger, undgå unødige biopsier og spare omkring 15 til 25 millioner kroner årligt i sundhedsvæsenet.  

I et andet projekt samarbejder forskere med danske forsyningsselskaber for at undersøge, hvordan AI kan hjælpe med at undgå oversvømmelser ved kraftig regn ved at fordele nedbør og spildevand rundt i søer og vandsystemet mest effektivt.   

Fælles for alle projekter er, at AI-teknologi ikke er noget, vi bare kan tage ned fra hylden.

Forskere, virksomheder og det offentlige skal i samarbejde udvikle specifikke løsninger på en række udfordringer. Her er tre eksempler på disse udfordringer.

AI skal kunne forklares  

Store AI-modeller består af millioner og nogle gange milliarder af parametre, og deres svar afhænger af en kombination af dem.

De seneste ti år har vi forsøgt at få AI til at sandsynliggøre alt fra tvangsfjernelser til langtidsledige. Men de har fejlet, fordi sagsbehandlerne ikke har en chance for at forstå modellernes logik.   

Læs også

Det offentlige har ikke brug for en chatbot, som altid kan spytte et svar ud. Der er brug for en teknologi, som kan spille sammen med borgerne og de offentligt ansatte.    

Derfor er der behov for at udvikle et lag af teknologi, som kan forklare, hvordan modellerne kommer frem til svarene. Så behandlingen af en byggesag ikke blot ender i et ja eller nej, men også indeholder argumenterne for afgørelsen.

Forklarlig AI – explainable AI – er en nødvendig forudsætning for, at AI bliver en medspiller, som kan understøtte borgerne og de offentligt ansatte.  

AI skal følge loven  

Store sprogmodeller svarer ikke altid korrekt. De har en tendens til at hallucinere. Det er sjældent et problem, når vi genererer tante Odas festsang ved hjælp af ChatGPT.

Men skal AI anvendes som chatbots i borgerens kommunikation med det offentlige, skal vi kunne stole på, at modellernes svar er korrekt.

Temadebat

Hvordan skal kunstig intelligens udbredes i det offentlige?

En ny AI-taskforce skal udbrede kunstig intelligens i det offentlige Danmark.

Altinget Digital sætter taskforcens opgave til debat og spørger, hvor og hvordan det gøres bedst – og er det helt uden faldgruber? 

Vil du deltage i debatten, kan du skrive til debatredaktør Lasse Sjøbeck Jørgensen.

Vi skal kunne verificere, at svaret eksempelvis overholder gældende lovgivning.  

Der er stort behov for at bygge et lag af teknologi omkring sprogmodellerne, som kan give denne garanti.

En sådan regel-baseret tilgang fås ikke i de store sprogmodeller i dag.

Sprogmodellerne skal i højere grad ses som en brugervenlig indgang til en mere avanceret AI, der som en erfaren sagsbehandler altid kommer frem til det helt korrekte svar.  

AI skal beskytte privatlivets fred  

En effektiv AI skal være trænet med store mængder data. Men mange af de data, som det offentlige anvender, er personfølsomme. Det er et stort problem i et samfund, hvor vi er enige om, at privatlivet skal beskyttes. 

En række forskere på de danske universiteter arbejder med denne udfordring.

Et bud på en løsning er "federated learning," hvor algoritmen trænes lokalt, men "besøger" servere hos eksempelvis hospitaler og sender resultatet tilbage.

Således forlader data aldrig de beskyttede miljøer.

En anden tilgang er "edge-based computing," som komprimerer store AI-modeller til mindre modeller, der kan køre på lokale computere, så personfølsomme data ikke skal behandles i skyen.  

De tre udfordringer er bare et udpluk af det, mange forskere på de danske universiteter dedikerer deres vågne timer til. Spredt på universiteter ligger dyb viden om, hvad AI-teknologi kan, og hvilke ekstra teknologier der skal bringes i spil for at skabe succesfuld AI i det offentlige.  

Den vigtigste opgave for den nedsatte taskforce for AI bliver at inddrage den enorme viden på universiteterne, i virksomhederne og i det offentlige. Vi skal samle eksperterne inden for digitalisering og AI i Danmark i digitale dream teams.   

Kun digitale dream teams kan sikre, at AI bliver en succes i det offentlige.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Riisgaard Hansen

Direktør, DIREC
Ph.d. i datalogi (Aarhus Uni)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024