Dødt løb mellem Venstres toere

MÅLING: Venstres toppolitikere scorer generelt højt målt på deres politiske indsats. Vælgerne kan dog ikke få øje på den klare toer efter Løkke.
Vælgerne har svært ved at få øje på den klare toer efter Lars Løkke Rasmussen blandt Venstres toppolitikere.
Vælgerne har svært ved at få øje på den klare toer efter Lars Løkke Rasmussen blandt Venstres toppolitikere.Foto: Pressefoto/ft.dk

En vinder. Et bredt midterfelt. Og så Troels Lund Poulsen.

Sådan vurderer vælgerne toppolitikere fra Venstre, når de bliver spurgt, hvem der har gjort den bedste figur i sit politiske arbejde. Det viser en meningsmåling, som A&B-Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Selvom Venstres formand Lars Løkke Rasmussen er blevet beskyldt for at ligge i den berømte hængekøje, er det ifølge vælgerne ham, der har gjort den bedste indsats i Venstretoppen.

Han får på en skala fra 1-10 et karaktergennemsnit på 6,4.

Venstres generelle succes hos vælgerne smitter af. Det er tydeligvis mere en bedømmelse af partiet end personerne.

Erik Holstein
Altinget.dks kommentator

Ingen klar toer
Efter ham følger et bredt midterfelt bestående af politisk ordfører Ellen Trane Nørby, næstformand Kristian Jensen, finansordfører og chefforhandler Peter Christensen, den tidligere chefstrateg Claus Hjort Frederiksen og udenrigsordfører Søren Pind.

Fælles for dem alle er, at vælgerne giver dem næsten samme karaktervurdering for deres indsats, nemlig mellem 5,2 og 5,4.

Den eneste, der skiller sig ud, er den nuværende forsvarsordfører Troels Lund Poulsen, og det på den negative måde. Han bliver af de adspurgte vurderet til at have gjort en markant dårligere politisk indsats end sine partifæller.

Vælgernes karaktergennemsnit til ham lyder på 4,5.

Venstres popularitet giver udslag
En forklaring på de generelt høje karaktervurderinger af Venstre-folkene skyldes partiets enorme vælgertilslutning i meningsmålingerne og partiets popularitet. Det siger Altinget.dks kommentator Erik Holstein.

"At så mange fremtrædende Venstre-politikere får næsten enslydende karakterer lige over middel, kan dårligt forklares på anden måde end, at Venstres generelle succes hos vælgerne smitter af. Det er tydeligvis mere en bedømmelse af partiet end personerne. Derfor bliver selv Troels Lund Poulsen bedømt mere nådigt, end man kunne forvente i den aktuelle situation."

At vælgerne ikke kan udpege, hvem der har gjort det næstbedst i Venstres top, har i den nuværende situation ingen betydning, ifølge Erik Holstein.

"Det er tydeligt, at Venstre ikke har en klar kronprins efter Løkke. Det er uden betydning i den aktuelle situation, for Løkke ser ud til at være leder af Venstre i mange år frem. Kun hvis Løkke af en eller anden grund kommer til at forlade politik meget pludseligt, bliver den manglende kronprins et problem."

Højere karakterer end ministrene
Da A&B-Analyse i september foretog en lignende måling for Altinget.dk, var det regeringens 23 ministre, der stod for skud.

Dengang sikrede økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) sig en førsteplads med karakteren 4,7, mens minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) fik karakteren 3,0 og en sidsteplads.

Dermed må Venstre-toppen glæde sig over, at vælgerne generelt vurderer, at de i det store hele har gjort en markant bedre indsats end ministrene, hvis man sammenligner den nye måling med resultaterne fra september.

Det rygstød kan de tage med sig, når de lørdag og søndag samles i Herning sammen med henved 1.000 delegerede til Venstres årlige landsmøde.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt: Hvordan vurderer du følgende Venstre-politikeres indsats? Giv en karakter mellem 0-10 hvor, 0 er den laveste og 10 den højeste karakter.

En gennemsnitsvurdering fordelt på alle vælgere:

 Karakter (skala 1-10)
Lars Løkke Rasmussen 6,43
Peter Christensen5,46
Claus Hjort Frederiksen5,45
Søren Pind5,34
Kristian Jensen5,25
Ellen Trane Nørby5,23
Troels Lund Poulsen4,51

En gennemsnitsvurdering fordelt på vælgere, der agter at stemme på Venstre:

 Karakter (skala 1-10)
Lars Løkke Rasmussen 7,78
Claus Hjort Frederiksen6,53
Peter Christensen6,35
Ellen Trane Nørby6,28
Kristian Jensen6,23
Søren Pind6,22
Troels Lund Poulsen5,39

Meningsmålingen er foretaget Analyseinstituttet A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 1. november til 6. november 2012 blandt 1306 respondenter. 499 af dem har tilkendegivet, at de vil stemme på Venstre ved næste folketingsvalg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

Søren Pind

Formand, Biogas Danmark, bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024